INVESTERER OVER 300 MILLIONER: 
Det norske forsvaret kunngjorde i dag at Norge investerer i droner. I går ble det kjent at Nato har bedt Norge om å bruke mer penger på forsvar.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
INVESTERER OVER 300 MILLIONER: Det norske forsvaret kunngjorde i dag at Norge investerer i droner. I går ble det kjent at Nato har bedt Norge om å bruke mer penger på forsvar. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Forsvaret investerer over 300 millioner kroner i droner

De ubemannede flyene vil eies og driftes av Nato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsministrene i Nato har besluttet å anskaffe ubemannede fly for overvåking av land og havområder.

Norges andel av investeringen utgjør rundt 320 millioner kroner, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

- Felles løsninger har bundet Nato sammen i over 60 år og gir nasjonene i Alliansen tilgang på strategiske kapasiteter som det er uforholdsmessig dyrt å anskaffe alene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide i pressemeldingen.

- Viktig - Denne beslutningen er derfor et meget godt eksempel på hvorfor det er viktig for Norge å være med i NATO.
    
Investeringen vil gi Nato evnen til å overvåke store områder fra store høyder.

Overvåkingen gjøres med ubemannede fly av type Global Hawk, som har en rekkevidde på 16.000 kilometer og kan fly i høyder på opptil 60.000 fot. Flyene vil bli styrt fra en bakkestasjon i Italia.

Ba Norge kjøpe fly Det er Nato som vil eie og drifte de ubemannede overvåkingsflyene, men i Forsvarsdepartmentet skriver i pressemeldingen at anskaffelsen også vil gi oppdrag til norsk industri.

Det er ventet at flyene vil være operative i 2017.

I går skrev NTB at Nato ber Norge bruke mer penger på forsvar, kjøpe droner og øke antallet soldater som kan sendes på oppdrag i utlandet.

I en ny rapport roste de Norge blant annet for omstruktureringen av forsvaret og innsatsen i internasjonale operasjoner. Men samtidig ble Norge kritisert for å ikke oppfylle målet om å bruke to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar.

Peker på mangler «Trass finanskrisen og økonomiske nedgangstider er Norges økonomiske situasjon sunn sammenlignet med de fleste av landets allierte. Norge bør derfor antas å være i stand til å finansiere så vel sine forsvarsplaner som ekstra krav fra NATO som ennå ikke er inkludert i forsvarsplanene», heter det i NATO-rapporten, ifølge NTB.

Ifølge alliansen bør Norge revurdere personellpolitikken i Forsvaret og klargjøre flere soldater til utenlandsoppdrag.

Rapporten påpeker også mangler i hærens kapasiteter for taktisk forsvar mot luftangrep, samt forsvar mot kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen. Ifølge NATO kan dette gjøre norske soldater sårbare i enkelte situasjoner.

Valgte bort droner - Droner er et spørsmål vi har vurdert, men da vi valgte F-35-flyet, valgte vi bort droner for denne perioden. Vi gjør vårt eget valg av det som er den riktige sammensetningen av våre styrker, sa forsvarsminister Barth Eide til NTB i går.

Han deltok torsdag på NATOs forsvarsministermøte i Brussel.

Forsvarsministeren avviser kritikken om at Norge ikke bruker mer penger på Forsvaret:

 Jeg føler vi bidrar solid økonomisk til fellesforsvaret i alliansen. Min bekymring er at nesten alle andre kutter. Jeg ville begynt et annet sted enn Norge når det gjelder kritikk av budsjetter.

NYE DRONER: Dette bildet er av et amerikansk Global Hawk-fly, samme type fly som Nato nå anskaffer seg. Foto: REUTERS/U.S. Air Force/Bobbi Zapka/Handout
NYE DRONER: Dette bildet er av et amerikansk Global Hawk-fly, samme type fly som Nato nå anskaffer seg. Foto: REUTERS/U.S. Air Force/Bobbi Zapka/Handout Vis mer