Forsvaret kan bli satt inn på grensen mot Sverige

Dersom Norge innfører full stopp i matimporten fra utlandet, kan Forsvaret bli satt inn for å kontrollere grensen mot Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolldirektør Marit Wiig sier til Aftenposten at det kan være aktuelt å bruke Heimevernet og sivilforsvaret, i tillegg til politiet, for å kontrollere grenseovergangene.

Det er politiet som har myndighet til å beordre mannskap til grenseovergangene. Wiig var søndag i kontakt med politidirektør Ingelin Killengreen om generelle planer og samarbeidsrelasjoner.

I dag håndterer landets 11 tolldistrikter selv det importforbudet som allerede eksisterer. Myndighetene iverksatte allerede 22. februar importforbud av mat fra Storbritannia, Nord-Irland og Belgia. Men utvides importforbudet til å gjelde Sverige, Danmark og resten av Europa tilspisser situasjonen seg slik at tolldirektøren må innhente ekstern hjelp.

Toll- og avgiftsdirektoratet har i dag totalt 1800 ansatte, inkludert administrasjonen. Marit Wiig utelukker ikke at mange kan bli omplassert over en periode for å avhjelpe kontrollen.

Politidirektør Ingelin Killengreen vil ikke si hvem som blir kommandert ut til grenseovergangene hvis alarmen går.

NTB