Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret kan ta alt- unntatt senga di

Når du en dag kommer hjem og finner ut at mesteparten av ditt jordiske gods er forsvunnet, kan du være sikker på at det snart blir krig. For du må være klar til å gi bort huset, bilen, hesten, stekeovnen, hunden og PC'en din dersom Forsvaret mobiliserer. Men senga får du ha for seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Dagbladets forespørsel, fakset de juridiske ekspertene i Forsvarets overkommando 17 tettpakkede sider med lov og forskrifter.

I Lov om militære rekvisisjoner står det klart og tydelig at «når riket er i krig kan militære myndigheter rekvirere alt som er nødvendig for krigsmakten og institusjoner som er knyttet til den».

Og loven fortsetter med «at varer og annet løsøre av enhver art» kan rekvireres.

- Er det nødvendig å ta beslag i for eksempel et kjøkken, major og pressetalsmann Tor Aarnseth i Forsvarets overkommando?

- Vi håper selvsagt at rekvirering aldri blir en realitet, og i utgangspunktet er ikke et kjøkken noe Forsvaret har bruk for under mobilisering eller i en krig. Men det kan skje, svarer han.

Alle midler

I 1951 fant myndighetene det nødvendig å lage en omfattende og detaljert lov, slik at Forsvaret fikk muligheten til å ta i bruk alle midler for å forsvare landet. Året etter kom ytterligere forskrifter.

- Noe av hensikten med loven er at Forsvaret ikke trenger å besitte alt det ordinære innbyggere har. I en krig eller krise må vi ha regler å gå etter, fortsetter Aarnseth.

Graver vi litt dypere i loven finner vi ut at:

Dersom Kongeriket Norge mobiliserer kan Forsvaret også ta beslag i husrom, bygninger og faste anlegg. Dessuten kan de kreve disposisjonsrett over fabrikker, verksteder, lys-, gass og kraftverk, samt andre bedrifter både med og uten ansatte, materiell og lager. Videre over alle slags transport- og sambandsmidler.

Militæret kan også bestemme om en virksomhet eller bedrift helt eller delvis skal stilles til krigsmaktens rådighet, og de kan pålegge befolkningen i et spesielt område å flytte.

Senga blir

Men heldigvis er det enkelte viktige basisbehov som ikke bør beslaglegges. «De rom og senger som trengs for besitteren og hans husstand bør som regel ikke rekvireres», sier loven. Dermed slipper du og din kone å sove på golvet når huset blir invadert av en tropp med unge krigere.

- Loven understreker at det ikke er meningen å ta fra folk livsgrunnlaget. Det finnes en rekke unntak. I tillegg bør ikke eiendom som berøres, lide større skade enn absolutt nødvendig, opplyser Aarnseth.

Og bare for å understreke at lovlagerne har tenkt på det meste:

«Kost som rekvireres for eksempel under innkvartering skal være slik som er vanlig kost på stedet.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!