Forsvaret kan ta alt- unntatt senga di

Når du en dag kommer hjem og finner ut at mesteparten av ditt jordiske gods er forsvunnet, kan du være sikker på at det snart blir krig. For du må være klar til å gi bort huset, bilen, hesten, stekeovnen, hunden og PC'en din dersom Forsvaret mobiliserer. Men senga får du ha for seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På Dagbladets forespørsel, fakset de juridiske ekspertene i Forsvarets overkommando 17 tettpakkede sider med lov og forskrifter.

I Lov om militære rekvisisjoner står det klart og tydelig at «når riket er i krig kan militære myndigheter rekvirere alt som er nødvendig for krigsmakten og institusjoner som er knyttet til den».

Og loven fortsetter med «at varer og annet løsøre av enhver art» kan rekvireres.

- Er det nødvendig å ta beslag i for eksempel et kjøkken, major og pressetalsmann Tor Aarnseth i Forsvarets overkommando?

- Vi håper selvsagt at rekvirering aldri blir en realitet, og i utgangspunktet er ikke et kjøkken noe Forsvaret har bruk for under mobilisering eller i en krig. Men det kan skje, svarer han.

Alle midler

I 1951 fant myndighetene det nødvendig å lage en omfattende og detaljert lov, slik at Forsvaret fikk muligheten til å ta i bruk alle midler for å forsvare landet. Året etter kom ytterligere forskrifter.

- Noe av hensikten med loven er at Forsvaret ikke trenger å besitte alt det ordinære innbyggere har. I en krig eller krise må vi ha regler å gå etter, fortsetter Aarnseth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer