Forsvaret kjøpte feltsykehus fra kjenning

Til tross for svakheter og misnøye med tidligere kjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed fikk den britiske produsenten Marshall SV levere alle de tre sykehusene. Kontrakten på de to siste sykehusene ble inngått i fjor og har en verdi på om lag 220 millioner kroner.

- Jeg er sikker på at vi kunne levert et betydelig billigere og bedre tilpasset sykehus uten lengre leveringstid, sier daglig leder i den konkurrerende bedriften Normeca, Jan Karlsen.

Han viser til at Normeca nettopp har vunnet en kontrakt på levering av to feltsykehus til Saudi-Arabia. Kontrakten er på 140 millioner kroner - altså 80 millioner kroner billigere enn de to feltsykehusene det norske forsvaret har kjøpt.

- Meget sjokkert

Det første feltsykehuset fra Marshall SV ble kjøpt av Forsvaret i forkant av USAs invasjon av Irak våren 2003. Sykehuset er siden blitt brukt i Afghanistan, men flere av brukerne skal etter det Dagbladet får opplyst ha vært svært misfornøyde med utformingen av kontainersykehuset. Blant annet skal høyden under taket på enkelte steder ikke ha vært høyere enn 180 centimeter, noe som gjorde arbeidssituasjonen slitsom for høye nordmenn.

Konkurrenten Normeca fikk ikke høre noe om at Forsvaret hadde kjøpt nye feltsykehus før sjefen for Forsvarets Logistikkorganisasjon Investering (FLO/I), Asle Kjelsberg, holdt et innlegg på Forsvarsleverandørenes industrikonferanse på Soria Moria i april i år. Da var beslutningen om å velge Marshall SV tatt ett år tidligere - i mai 2007.

- Jeg ble meget sjokkert, og nektet først å tro det, forteller Karlsen til Dagbladet og legger dessuten til at Normecas laveste containere er 215 centimeter høye.

Brukte hjemmel

Forsvaret mener de har kunnet unnta sykehuskjøpet fra vanlige anbudsregler med hjemmel i EØS-avtalens paragraf 123. Det er NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes, som er ekspert på offentlige anskaffelser, svært kritisk til.

Paragrafen sier at anskaffelser kan unntas fra vanlige anbudsregler når det er snakk om «våpen, ammunisjon og krigsmateriell eller andre varer som er uunnværlige for forsvarsformål(…)». Gjønnes mener det skal ekstremt mye til før dette unntaket kan tas i bruk.

- Med mindre det skaper problemer for rikets sikkerhet, så burde anbudet på disse sykehusene vært lyst ut i en konkurranse mellom flere produsenter, slår hun fast overfor Dagbladet

- Riktig pris

Leder for FLO Investering, Asle Kjelsberg, er ansvarlig for beslutningen om å kjøpe sykehusene, men vil ikke si så mye om anskaffelsen. Han mener imidlertid den er skjedd i samsvar med regelverket, og henviser til kontorsjef Per Arne Johnsen ved Forsvarets kontraktskontor på Kolsås.

- Ved at alle sykehusene er like, blir utdanningen av personell betydelig forenklet. Det var hovedgrunnen til at vi valgte samme leverandør. Dessuten vil likheten gi betydelige besparelser på vedlikehold og systemforvaltning, sier Johnsen til Dagbladet.

FORNØYD: Forsvarssjef Sverre Diesen fikk omvisning da et av de to feltsykehusene kom til Norge i mai i år. Sykehus nummer to skal komme på seinsommeren.