Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret laget napalm-bomber

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) prøveslapp egenproduserte napalmbomber i 1953 på Gardermoen. Det ble også reist en prøvefabrikk for disse bombene i 1954, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer fram i boka «Kunnskap som våpen», som historikerne Olav Njølstad og Olav Wicken har skrevet. Den tar for seg FFIs historie fra 1946 til 1975.

Norge klarte aldri å eksportere sine napalmbomber, og interessen for disse brannbombene avtok raskt. Til sammen ble det produsert drøye 100 tonn av stoffet, før det hele ble skrinlagt på 1960-tallet.

Boken om FFIs historie gir også en utførlig orientering om Norges atomprogram like etter krigen. Da den kjernefysiske forsøksreaktoren i 1951 sto ferdig på Kjeller, ble Norge det sjette landet i verden med egen kjernefysisk reaktor.

Bare Canada og de fire stormaktene USA, Sovjetunionen, Storbritannia og Frankrike hadde slike reaktorer på det tidspunktet.

I de tre første tiårene etter krigen dekket amerikanske myndigheter drøye 20 prosent av FFIs budsjetter i gjennomsnitt. I enkelte år var andelen hele 50 prosent.

FFI og den amerikanske marinen etablerte på 1970-tallet et lytteanlegg for å overvåke sovjetiske ubåter i Barentshavet. En del av lytteanlegget ble montert på havbunnen nord og østover fra Nordkinnhalvøya i Øst-Finnmark. Dette blir nå for første gang bekreftet i boka om FFIs historie. (NTB)

Hele Norges coronakart