Forsvaret legger om våpenrutiner etter sykdom

Soldater fikk «metallfeber» av ny automatrifle.

SKUDDSYKE: I begynnelsen av mars slo sikkerhetsinspektøren i Hæren alarm etter at en rekke soldater fikk alvorlige helseplager etter skyting med det nye standardgeværet HK416 og den nye blyfrie miljøammunisjonen Forsvaret har tatt i bruk. Foto: Torgeir Haugaard/Forsvaret
SKUDDSYKE: I begynnelsen av mars slo sikkerhetsinspektøren i Hæren alarm etter at en rekke soldater fikk alvorlige helseplager etter skyting med det nye standardgeværet HK416 og den nye blyfrie miljøammunisjonen Forsvaret har tatt i bruk. Foto: Torgeir Haugaard/ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En rekke soldater er blitt syke etter skyteøvelser med den nye automatriflen HK416. Nå legger Forsvaret om rutinene.

En rekke soldater som har brukt riflen og den nye blyfrie miljøammunisjonen Forsvaret har kjøpt inn, har rapportert om ubehag etter skyteøvelser. Symptomene har vært irriterte luftveier, hoste, feber, kaldsvetting, hodepine, kvalme og leddsmerter, skriver Bergens Tidende.

Forsvarets forskningsinstitutt har undersøkt riflene og konkludert med at årsaken til at soldatene er blitt syke, er høye konsentrasjoner av kobber og sink i avgassene som oppstår under avfyringen av det nye geværet. Dette kan føre til såkalt «metallfeber», som ligner sterke influensalignende symptomer.

Nå setter Forsvaret i gang tiltak for å dempe ulempene med bruken av geværet. Disse tiltakene er blant annet å redusere skytefrekvensen, å øke avstanden mellom skytterne og unngå å puste inn kruttrøyk.

- Tiltakene er allerede iverksatt og synes å være effektive, sier major Christian Øverli ved kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

Det er kjøpt inn 8.200 rifler av denne typen. De nye riflene skal erstatte den gamle traveren AG-3, som har vært brukt i Forsvaret siden slutten av 60-årene.


(NTB)

 

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1020398871


Varnish cache server