Forsvaret løy om mangler

I flere år har Forsvaret bløffet med antall øvelser, filtrert informasjon og omskrevet virkeligheten. Målet var å skjule for offentligheten hvor dårlig det står til med stridsevnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene går fram av fortrolige og tidligere sikkerhetsgraderte forsvarsdokumenter som Aftenposten har fått tilgang til.

Øvelser som er blitt rapportert som «en stor suksess», «meget vellykket» og «øvingsmål oppnådd» viste seg ikke stemme overens med beskrivelsen. Bak feilinformasjonen står ambisiøse offiserer som heller enn å fortelle om hvor dårlig det står til, har vært opptatt av å stige i gradene. Så omfattende har triksingen med informasjon vært, at en intern rapport laget for forsvarssjef Sigurd Frisvold konkluderer med at det er usikkert hvilken stridsevne Forsvaret har.

Forsvarets internrevisjon skriver at bildet er «adskillig mer nyansert og i sum til tider motsatt» av det som er rapportert videre av offiserene.

Det har blant annet blitt løyet om hvor mange øvelser som har blitt avholdt. I øvingsprogrammet for 1999 skulle det gjennomføres 14 militære øvelser. I ettertid viser det seg at bare fem av disse var reelle øvelser. Fem av de 14 var vanlige treningsaktiviteter.

Vernepliktiktige soldater har også blitt brukt i Heimevernsøvelser for å pynte på prestasjonene.

- Forsvaret er et lukket system basert på innavl, sier leder i Befalets Fellesorganisasjon, Arild Christensen, til Aftenposten. - Alle er interessert i å gjøre en best mulig jobb, og gi et best mulig inntrykk på sin sjef. Det er klart men er opptatt av hva sjefen synes. Kanskje det er du som skal få opprykk eller bli forsvarssjef neste gang? sier Christensen.