Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forsvaret må ikke glemme Stian

Forsvaret brøt flere sikkerhetsrutiner under øvelsen som krevde Stian Engebretsens (21) liv. Foreldrene mener granskningen avslører at Forsvaret nedprioriterer sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VORMSUND (Dagbladet): På bordet ligger et bilde av sønnen Stian. Foreldrene Jorunn og Magne Engebretsen sitter med Forsvarets granskningsrapport. Flere sikkerhetsrutiner ble brutt under øvelsen der sønnen druknet.

- Stian var stolt av uniformen. Da han var hjemme i mai gikk han til en fotograf som kunne ta disse bildene. De skulle være en bursdagspresang, sier Jorunn Engebretsen.

Men Stian kom aldri hjem. Bildene er blitt et kjært minne.

- Vi kommer nok aldri over det som skjedde, sier far Magne.

Grudde seg

Etter ulykken har familien snakket mye sammen. Stian druknet under øvelse Jerv, fire dager før han skulle dimittere. Han hadde gjort avtale med faren som skulle hente ham på Gardermoen. Sommeren skulle han på hytta med familie og til Nord-Norge med venner.

- Jeg snakket med ham kort tid før de reiste ut. Han likte seg i Forsvaret men sa at øvelsene var tøffe. Han sa han grudde seg til denne siste øvelsen, forteller faren.

Soldatene fikk ordre om å ta seg over et 108 meter langt vann. Det ble spent et tau over vannet, og soldatene måtte kle av seg. Vannet holdt i litt under seks grader.

- Vi skjønner ikke hvorfor de skulle over vannet uten bedre sikring. Det er kanskje akkurat det som er så vanskelig. Det hadde ingen mening. Noen sa bare at dette skulle de gjøre, sier Magne.

Før Stian skulle krysse vannet fikk en medsoldat krampe, og måtte hjelpes videre.

- Det var et klart signal. Likevel fortsatte øvelsen, sier Jorunn.

For dårlig sikret

Forsvaret er nå ferdig med sin granskning som fastslår at flere sentrale sikkerhetsrutiner ble brutt. Operasjonen var ikke tilstrekkelig sikret og planlagt, og befalet var for dårlig utstyrt til oppdraget. Politiet etterforsker saken. Snart avgjør statsadvokaten om det skal reises tiltale mot noen av de ansvarlige under øvelsen.

- Vi har stor tillit til det arbeidet politiet gjør. Hva som skjer videre vil vi ikke ha noen mening om, men det er klart vi er bitre for at noe slik kunne skje. Rapporten avslører at sikkerheten ikke var i orden. Det trodde vi var en forutsetning da Stian dro, sier faren.

- Akkurat som vi alltid vil huske Stian, håper vi at Forsvaret husker hendelsen og tar lærdom av det. Å miste et barn er det verste som kan skje for foreldre. Vi håper inderlig andre slipper å gå gjennom det vi nå opplever, sier de.

Trivdes godt

Selv om foreldrene er bitre, fant de stor trøst i å besøke Skjold Garnison der sønnen Stian tjenestegjorde. Etter familiens ønske bar romkameratene Stians kiste både under minnestunden og gravferden.

- Stian trivdes godt i Forsvaret og fikk mange venner. Det er trist å se at et ungt liv blir avsluttet så tidlig. Han hadde så mye han ville gjøre, sier Magne Engebretsen.

Krever endring: Foreldreparet Jorunn og Magne Engebretsen krever at forsvaret følger opp sine egne lovnader etter at sønnen Stian omkom i en drukningsulykke under øvelse ved Skjold Garnison.
Bilde til mamma: Dette bildet ble tatt av Stian da han siste gang var hjemme på permisjon. Bildet var en gave til mamma Jorunn Engebretsen.