Forsvaret må spare 800 millioner i år

Forsvaret må kutte driften i 2008 med 800 millioner kroner. Alarmklokkene gikk i månedsskiftet april-mai og viste at det lå an til omfattende overforbruk hvis ikke strakstiltak ble satt inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier at sparetiltakene ikke er dramatiske og at det ikke blir snakk om å legge marinen eller kystvakten til kai eller andre spektakulære enkelttiltak.

- Dette dreier seg om 1 prosent av driftsbudsjettet og er absolutt håndterbart. Til forskjell fra 2004, da milliardoverskridelsen ble kjent ved juletider, har vi nå en økonomistyring som varsler oss tidlig, og som setter oss i stand til å korrigere kursen, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Hun understreker at departementet og den militære ledelsen er enige om hvordan kuttene skal fordeles. Forsvarssjef Sverre Diesen skal senere torsdag orientere de ansatte i Forsvaret.

- Dette får ingen følger for det norske engasjementet i Afghanistan, forsikrer Strøm-Erichsen.

Forsvaret blir tilført 341 millioner kroner ekstra i revidert budsjett. Dessuten blir 250 millioner kroner overført til drift fra en del andre budsjettkapitler. Omtrent et tilsvarende beløp skal spares inn ved forsiktig høvling av en rekke poster.

- Det er klart det er store beløp, men jeg vil understreke at det er snakk om et potensielt merforbruk, ikke noe som allerede er skjedd. Nå tar vi post for post og strammer inn uten at det blir dramatikk av det. Innenfor et budsjett på 32 milliarder kroner er det selvsagt noe handlingsrom, sier forsvarsministeren.

(NTB)

TRANGE BUDSJETTER: Forsvarssjef Sverre Diesen må kutte 800 millioner.