Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret med shoppe-smell

Forsvaret gjør hasteinnkjøp for opptil 500 millioner kroner. Overfor Forsvarets forum erkjenner de lovbrudd ved bestemte innkjøp.

LOVBRUDD: Forsvaret erkjenner å ha brutt anskaffelsesloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
LOVBRUDD: Forsvaret erkjenner å ha brutt anskaffelsesloven. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Mandag avslørte Forsvarets forum at Forsvaret gjør hasteinnkjøp for en halv milliard kroner. Hasteinnkjøpene gjøres på bakgrunn av forsinkede prosjekter og utgåtte rammeavtaler.

193 millioner kroner går til avtaler som leverandører ikke får muligheten til å konkurrere om. Dette fordi varene anses å være «uunnværlige for forsvarsmål», og gjelder artikler som pynteknapper og dusk.

Lovbrudd

Videre erkjenner Forsvaret å ha brutt anskaffelsesloven i forbindelse med innkjøp av bereter som kjennetegner medlemmer i Norges lotteforbund og ferdighetsmerker som infanterimerket, idrettsmerket og marsjmerket.

Beretene kostet 107 100 kroner, infanterimerkene kostet 94 000, idrettsmerkene kostet 40 000 og marsjmerkene kostet 95 850 kroner.

- EN UTFORDRING: Generalløytnant og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter Rune Jakobsen om Russland, og om Norges utfordringer om det skulle oppstå en krise. Video: Henning Lillegård / Gunnar Hultgreen Vis mer

Erkjenner lovbrudd

Dagbladet har vært i kontakt med Forsvaret, som viser til egne uttalelser til Forsvarets forum.

- Ja, dette innebærer brudd på anskaffelsesloven, uttaler kommunikasjonssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon, Hans Meisingset, til Forsvarets forum.

Pressevakt for Forsvarssjefens internrevisjon, Per-Thomas Bøe, sier til magasinet at de vil vurdere om det er nødvendig å undersøke saken nærmere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!