Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret mener ansatte og politikere overreagerer

Vil ikke stanse bruken av den omstridte miljøammunisjonen.

STANSER IKKE: Viseadmiral Jan Eirik Finseth mener ansatte og politikere overreagerer når de krever stans i bruken av miljøammunisjon. Foto: Forsvaret
STANSER IKKE: Viseadmiral Jan Eirik Finseth mener ansatte og politikere overreagerer når de krever stans i bruken av miljøammunisjon. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Stabssjef og nummer to i Forsvaret, viseadmiral Jan Eirik Finseth, mener ansatte og vernepliktige i Forsvaret samt forsvarspolitikerne på Stortinget overreagerer når deres tillitsvalgte ber om stans i bruken av den omstridte miljøammunisjonen som har gjort flere soldater syke.

I går gikk både Norges offisersforbund og Befalets fellesorganisasjon ut og krevde full stans i bruken av den blyfrie miljøammunisjonen frem til alle helsefarer er grundig kartlagt. Også landstillitsvalgt for de vernepliktige, Steffen Rogstad, ber Forsvaret sikre soldatene mot eksponering inntil alle undersøkelser er gjort.

- Overdrevet
Ledende forsvarspolitikere både fra regjeringspartiene og opposisjonen ber forsvaret revurdere bruken av miljøammunisjon, og er klare på at det er uakseptabelt å prioritere miljøet fremfor soldatenes helse og sikkerhet.

Men viseadmiral Finseth mener reaksjonene er overdrevne, og vil foreløpig ikke stanse bruken av ammunisjonstypen.

-Jeg ser at det i media tas til orde for øyeblikkelig stopp i bruken av blyfri ammunisjon. Det er etter Forsvarets mening en overreaksjon. All ammunisjon, blyfri eller ikke, inneholder stoffer som kan være helseskadelig. Plagene som er meldt er relatert til skytetrening på innelukkede standplasser i Norge. Forsvaret har allerede satt i verk tiltak som skal forbygge helseproblemer på disse standplassene, sier han.

- Ikke aktuelt å stanse
-Flertallet av våre styrker i Afghanistan benytter daglig blyfri ammunisjon. Det rapporteres at ammunisjonen fungerer godt og det er ikke meldt om helseplager. Ammunisjonen har også vært brukt av det svenske Forsvaret i mange år. Så langt vi vet, har det ikke vært rapportert om helseproblemer.

-Det er Forsvaret som har bestilt rapporten om bruk av blyfri ammunisjon fra FFI og vi vil selvfølgelig gå grundig gjennom denne når den foreligger. Med den informasjonen vi har i dag er det imidlertid ikke aktuelt for Forsvaret å stoppe bruken av denne ammunisjonstypen, fastslår Finseth.

Nammo avventer
Produsenten av den blyfrie miljøammunisjonen, norsk-finske Nammo, ønsker ikke å kommentere detaljene i saken før den endelige undersøkelsesrapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) foreligger. Mens Forsvaret mottok FFIs hovedkonklusjoner denne uken, vil den endelige rapporten først foreligge i midten av mai.  Den foreløpige rapporten kan du lese her.

- Vi har fulgt denne saken sammen med Forsvaret, og tar saken svært alvorlig. Vi ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før endelig rapport fra FFI foreligger og våre spesialister har gjort en grundig gjennomgang av denne, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo.

- Men det vi kan si er at den blyfrie ammunisjonen opprinnelig er utviklet for det svenske forsvaret, og ble tatt i bruk i 2000. Vi har ikke fått rapporter om helsemessige skader ved bruk av denne. Vi registrerer også at Forsvaret har økt skytefrekvensen (hvor mye som skytes hver økt) etter å ha innført HK416, og at plagene knyttes til overbygde skytebaner der ventilasjonen er dårligere enn utendørs, som jeg tror svenskene benytter i mindre grad. Dette syns jeg har kommet dårlig frem i Dagbladets dekning, sier hun.

Sverige bruker blyfri
Dagbladet.no har tidligere skrevet at bare Norge bruker blyfri ammunisjon fre Nammo. Dette er altså feil. Også Sverige bruker ammunisjonstypen, hovedsakelig til sitt standardgevær, AK5 .

Solum ønsker ikke å gi svar på om Nammo har testet ammunisjonen opp mot de norske standardvåpnene HK416, AG3, MP5, Glock og MG3 før den ble innført i det Norske forsvaret, men understreker at miljøammunisjonen er NATO-godkjent.

Dagbladet har tidligere skrevet at ammunisjonen har ført til funksjonsfeil, ulykker og økt slitasje på våpnene. Det er innført fullt skyteforbud med miljøammunisjon må maskingeværet MG3, og avdelinger som Telemark Bataljon har nektet å ta i bruk ammunisjonen til sine AG3. Til HK416 finnes det imidlertid ikke alternativer, ettersom Norge aldri har kjøpt inn blyammunisjon i kaliber 5.56.

Norge inngikk i 2007 en femårskontrakt med Nammo verd 200 millioner kroner om levering av blyfri ammunisjon til Forsvaret.

I 2009 innebærer dette levering av 7 millioner skudd i kaliber 5.56, 2,5 millioner skudd i kaliber 7.62, og 10 millioner 9mm skudd.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!