Forsvaret øver jevnlig med klasebomber

Dagbladet.no beklager at vi overså NTBs forveksling av Høyre-statsråder i denne artikkelen I to uker før det belgiske forsvaret testet sine klasebomber på Dovrefjell, testet det norske forsvaret ut en lignende variant på Hjerkinn-feltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har skyting med cargo-ammunisjon gjennomsnittlig en gang i året, sier major Jan Øverby, sjef for skytefeltadministrasjonen på Hjerkinn, til Dagsavisen.

De norske bombene består av opptil 63 granater inne i en stor granat, som skytes fra en kanon. 3-500 meter over målet blir de små granatene spredd utover.

Ifølge forsker Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) er de norske granatene å regne som klasebomber, ettersom de har samme effekten som slike bomber.

- Disse bombene sprenges over bakken og skyter ut granater som sprenges når de treffer bakken. Det er en presis beskrivelse av hva vi kaller klasebomber, sier Harpviken.

- Ikke det samme

Pressetalsmann Dag Aamot i Forsvarsdepartementet mener likevel det er stor forskjell på den norske varianten og klasebomber sluppet fra fly.

- Blindgjengere er det kritiske med klasebombene. I de bombene vi bruker, har hver enkelt delammunisjon en selvødelegger. Dersom de ikke går av idet de treffer målet, vil selvødeleggeren detonere granaten, sier Aamodt.

Klasebomber sluppet fra fly har vanligvis en blindgjengerprosenten mellom 15 og 30 prosent. For Forsvarets bomber er prosentandelen like under 1 prosent.

Harpviken mener dette rent prinsipielt ikke er noen forskjell.

- Det avgjørende er jo at effekten er den samme som en klasebombe. Så vidt jeg forstår, fungerer de norske bombene helt likt som klasebomber. Og vi må huske at også selvødeleggelsesmekanismen har en feilprosent. Problemet med udetonerte granater gjelder også for disse bombene, sier Harpviken.

Presset Clemet

Forsvarsminister Kristin Clemet (H) måtte fredag svare for seg i Stortinget om de belgiske klasebombene på Dovre, og fikk samtidig sterk kritikk for at hun ikke hadde kjent til bombeøvelsen.

Tidligere på dagen hadde hun innkalt forsvarssjef Sigurd Frisvold på teppet, etter at Nationen gjorde klasebombeøvelsen kjent. Hun ble også kontaktet av statsminister Kjell Magne Bondevik, som befant seg i Bergen, og som sier at bruk av slike våpen i det norske forsvaret ikke skal forekomme.

Forsvarssjefen skal i løpet av mandag gi full rapport til forsvarsministeren om hva som er skjedd.

SV har i tillegg sendt Clemet ti spørsmål hvor også de norske bombene berøres.

- Jeg synes det høres ut som om vi er i samme landskap - dette er noe vi må følge opp. Det avgjørende kan ikke være om de avfyres fra bakken eller fra fly, sier SVs forsvarspolitiske talsmann Kjetil Bjørklund.

NTB