FLYVENDE EVAKUERING: Daværende forsvarsminister Grete Faremo inspiserte SAS-flyet i 2010. Flyet kan gjøres om til en stor flygende ambulanse sammen med generalmajor Tron R. Karlsen og sjef for Forsvarets sanitet Generalmajor John Maxfield Steineger på Gardermoen militære flystasjon. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter
FLYVENDE EVAKUERING: Daværende forsvarsminister Grete Faremo inspiserte SAS-flyet i 2010. Flyet kan gjøres om til en stor flygende ambulanse sammen med generalmajor Tron R. Karlsen og sjef for Forsvarets sanitet Generalmajor John Maxfield Steineger på Gardermoen militære flystasjon. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenterVis mer

Forsvaret sendte flyvende sykehus til Algerie

Ble ominnredet på Gardermoen i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SAS' og Forsvarets såkalte flyvende sykehus tok i 21-tida i går kveld av fra Gardermoen, på vei mot Algerie.

- Det er en veldig uoversiktelig situasjon. Flyet er på vei nedover og vi tar høyde for alle eventualiteter, sier John Maxfield Steineger, generalmajor og sjef for Forsvarets sanitet.

Allerede natt til torsdag begynte SAS og Forsvaret å ta ut setene og i går ble det satt inn medisinsk utstyr, slik at det ble klart til såkalt medisinske vakuering.

- Vi har en samarbeidsavtale med Forsvaret, som innebærer at vi setter av et fly hvis de melder fra at de har et behov om det, sier Monica Hovland, informasjonskonsulent i SAS, til Dagbladet.

Ombygd Flyet er et vanlig Boeing 737, som ominnredes. Etter avtalen mellom SAS og Forsvaret skal det kunne være tilgjengelig under 24 timer etter at Forsvaret melder sitt behov.

- Det er et fly som tas ut av trafikk. Det settes inn utstyr, bårer og senger, sier Hovlund.

20 sengeplasser Det ombygde flyet har mulighet til å kunne transportere opptil 20 liggende pasienter.

- I tillegg er det plass til tre intensivpasienter og 26 pasienter sittende i seter, sier generalmajoren.

Om bord i flyet er det et mannskap fra SAS, medisinsk- og støttepersonell fra Forsvaret.

DEMONSTRASJON: Daværende forsvarsminister Grete Faremo fikk demonstrert hvordan det flyvende sykehuset fungerte i 2010. Foto: Einar Holst Clausen / Offisersbladet
DEMONSTRASJON: Daværende forsvarsminister Grete Faremo fikk demonstrert hvordan det flyvende sykehuset fungerte i 2010. Foto: Einar Holst Clausen / Offisersbladet Vis mer

Forrige gang flytjenesten ble brukt aktivt i stort format var etter tsunamien i Asia, der mange nordmenn omkom og kom til skade.

- Sammenliknet med den gang er flyet nå bedre satt opp til å brukes til å frakte intensivpasienter, sier John Maxfield Steinegger.

Statoil sender tre fly Forsvaret har også mulighet til å bruke et Hercules-fly, men det ombygde passasjerflyet har større rekkevidde og skal ha et mer egnet arbeidsmiljø for helsepersonell.

Statoil-sjef Helge Lund opplyste i går at de arbeider med å få sendt tre fly til Algerie, i tillegg til flyet som sendes av regjeringen. Lund bekreftet at i alt 40 Statoil-ansatte skal bringes hjem fra Algerie. De kommer i tillegg til de 17 ansatte ved gassanlegget som har vært direkte involvert i aksjonen.

BYGGES OM: Dette bildet viser hvordan et 737-fly kan bygges om for å brukes til medisinsk evakuering. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret
BYGGES OM: Dette bildet viser hvordan et 737-fly kan bygges om for å brukes til medisinsk evakuering. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret Vis mer