Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Forsvaret skeptisk til NATO-krigen

- Forsvarssjef Arne Solli og Forsvaret er skeptisk til norsk deltakelse i krigen i Jugoslavia. Det sier sjefen for presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarets overkommando, Erik Ianke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en paneldebatt om «Norge i krig» på konferansen Media 2000 i Bergen, sa Erik Ianke at Forsvaret og forsvarssjefen har en lunken holdning til den norske deltakelsen i krigen.

Forsvarssjef Arne Solli, som fratrer sin stilling i morgen, har i den offentlige debatt vært taus i spørsmålet om det er riktig av Norge å delta i krigen på Balkan. Men ifølge Erik Ianke er ikke Solli tilfreds med at Norge deltar i krigen.

- Forsvaret er skeptisk til den norske deltakelsen. En av årsakene er at det ikke foreligger en klar strategi i NATO om hvordan krigen skal avsluttes, sier Ianke.

BlomsterbarnIanke tror at krigen på Balkan blir langvarig.

- Dette er en krig iverksatt av blomsterbarna fra -68 som nå har kommet til makten. Den er politisk styrt, og jeg tror krigen kan vare lenge, sier han.

Ianke mener terskelen for å gå inn med bakkestyrker må være svært høy.

- Skal NATO inn med bakkestyrker er det helt nødvendig at dette har støtte i opinionen og blant alle partier på Stortinget, sier Ianke.

- En krig på bakken blir grisete. Det vil bli store tap på begge sider der soldater vil komme hjem i kister. Særlig for amerikanerne vil dette bli vanskelig med tanke på Vietnamkrigen.

Marshallplan

Ifølge Ianke må det en Marshallplan til av den typen vi hadde etter 2. verdenskrig for å gjenoppbygge Jugoslavia når krigen en gang er over.

- Planene og gjennomføringen av gjenoppbyggingen etter konflikten i Bosnia har ikke vært oppmuntrende. Skal en oppbygging bli vellykket, må det en Marshallplan til, sier Erik Ianke.

(NTB)