- Forsvaret skremmer hval

Bedriftene som organiserer hvalsafari i Vestfjorden i Nordland er bekymret for at en flåteøvelse i området har skremt bort både sild og spekkhoggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnlaget for hvalsafariene er spekkhoggere som følger silda inn i Tysfjord om høsten. Hvalsafariene startet i 1992. Orca Tysfjord, som er en paraplyorganisasjon for de bedriftene som organiserer hvalsafariene, regner i år med å få besøk av 3.000 turister som vil legge igjen millionbeløp.

Geir Skogvoll ved Tysfjord Turistsenter opplyser at sesongen begynte meget bra med mye spekkhoggere. Men fredag 11. november fant man ingen dyr og etter det har det bare vært to flokker å se. Begge flokkene oppførte seg rastløst, noe Skogvoll mener skyldes flåteøvelsen med bruk av sonar.

- Forskning har vist at sonar forstyrrer atferden hos en rekke hvalarter, og det er all grunn til å tro at det samme gjelder for spekkhoggere. Silda er også svært følsom for lyd, og vi har registrert uvanlige mønstre i sildas vertikale vandring de siste døgn, opplyser Skogvoll.

Han har vært i kontakt med Forsvaret, som avviser at det er deres aktiviteter som er årsaken til at hval og fisk oppfører seg underlig og forsvinner.

(NTB)