Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret slutter med opplæring fra private sikkerhetsfirmaer

Etter Dagblad-sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at det i dagens papirutgave av Dagbladet avsløres at Forsvaret bruker det private sikkerhetsselskapet Ronin til opplæring av Afghanistan-soldater, sies nå alle kontrakter med slike firmaer opp.

- Jeg kan bekrefte at oppsigelsen kommer som en følge av dagens Dagblad-sak, sier Birgitte Frisch, kommunikasjonssjef i Forsvarsstaben, til Dagbladet.no.

- Men bruken av private sikkerhetsselskaper har vært til evaluering en stund, og dagens mediebelysning bare framskynder en beslutning i denne prosessen, påpeker hun.

- Nøyaktig hva slags opplæring har Ronin drevet med for Forsvaret?

- De har hatt opplæring i eskortetjeneste, livvakttjeneste og utrykningskjøring, svarer Frisch, som opplyser at det er forsvarssjef Sverre Diesen som har tatt beslutningen om å si opp kontraktene.

Omstridt

Bruken av det private sikkerhetsselskapet er omstridt på Stortinget, der flere representanter har uttrykt undring over at Forsvaret ser seg nødt til å bruke eksterne firmaer til opplæring på sine egne kjerneområder.

- Hva er grunnen til at dere har vært nødt til å kjøpe disse tjenestene, som Forsvaret burde være i stand til å tilby selv?

- Det er flere grunner til det. Av og til har vi ikke hatt tilstrekkelig med egen kompetanse i egen organisasjon, og har måttet hente inn støtte, forklarer Frisch.

- Hva skjer med opplæringen nå som dere sier opp kontraktene?

- Vi blir nødt til å omprioritere internt, men vi har egne krefter, forsikrer kommunikasjonssjefen overfor Dagbladet.no.

TRAKK UT PLUGGEN: Bruken av private sikkerhetsselskaper for opplæring av utenlandsstyrkene har foregått med forsvarssjef Sverre Diesens (med koffert) velsignelse. Nå har han selv avsluttet praksisen etter Dagbladets søkelys i dagens papiravis. Foto: ØYSTEIN STAVDAL PAULSEN/FORSVARET/SCANPIX
TRAKK UT PLUGGEN: Bruken av private sikkerhetsselskaper for opplæring av utenlandsstyrkene har foregått med forsvarssjef Sverre Diesens (med koffert) velsignelse. Nå har han selv avsluttet praksisen etter Dagbladets søkelys i dagens papiravis. Foto: ØYSTEIN STAVDAL PAULSEN/FORSVARET/SCANPIX Vis mer

Skarpe oppdrag?

Bruken av private sikkerhetsselskaper i de regulære styrkene har vært i medienes søkelys en stund, ikke minst på grunn av det amerikanske forsvarets bruk av firmaet Blackwater, som jevnlig deltar i skarpe og omstridte oppdrag i Irak og Afghanistan.

Samtidig har norske medier satt søkelyset på politiet og Forsvarets bekymring over bransjens framvekst. De frykter at sikkerhetsselskapene tøyer lovgrensene og driver som uautoriserte halvmilitære organisasjoner.

- Norske private sikkerhetsselskap har ikke løst skarpe militære oppdrag på oppdrag fra Forsvaret, sier Frisch som svar på om Ronin har deltatt i operasjoner i Afghanistan.

Krigere

Ronin, som har base i Larvik, har tatt navnet fra en type japanske herreløse samuraikrigere. Organisasjonen består av folk med lang erfaring fra Forsvaret og med utenlandstjeneste bak seg, ifølge dem selv.

Men selskapet, og Forsvarets bruk av det, dømmes nord og ned av en 39-årig tidligere spesialsoldat som for tida er på oppdrag i Afghanistan for et konkurrerende britisk sikkerhetsfirma.

- Én ting er at Forsvaret må hente inn ekstern kompetanse fordi de ikke er oppdatert selv, men Ronin er slett ikke blant de beste i klassen. At de hovedsakelig skal bestå av forsvarsveteraner, er bare sprøyt, sier 39-åringen.

image: Forsvaret slutter med opplæring fra private sikkerhetsfirmaer

Statusen som reservesoldat i Forsvaret forbyr ham å ha oppdrag som det han er på nå, derfor vil han være anonym.

- De bruker utdaterte teknikker og setter dem de skal beskytte, i fare. Det fins andre norske selskaper som er langt bedre, sier eksspesialsoldaten, som tror Ronin har dratt i land oppdragene for Forsvaret på grunn av altfor nære forbindelser innad i organisasjonen.

Uventet  

Daglig leder i Ronin, Kenneth Nielsen (39), fnyser av konkurrentens påstander.

- Alle i selskapet er tidligere forsvarsfolk, og vi bruker egen erfaring i kursoppleggene, fastslår Nielsen og forteller at Forsvarets oppsigelse av forholdet med Ronin, som har vart siden 2003, kommer uventet.

- Det er selvsagt trist, de var en stor kunde for oss, men vi har tilstrekkelig med andre oppdragsgivere, sier 39-åringen, som legger til at han har forståelse for at mediefokuseringen utløste oppsigelsen.

- Når det blir såpass mye ståhei, er det ikke så rart. Men forholdet til Forsvaret har aldri vært hemmelig, jeg tror heller det er stortingsrepresentantene som ikke har satt seg nok inn i saken, sier Kenneth Nielsen til Dagbladet.no.

ALLSIDIG: Kontraovervåking er blant de mange tjenestene Ronin tilbyr. Blant de andre syslene er livvakttjeneste, trusselhåndtering og «stalker protection».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media