Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret solgte marinefartøy til privat våpenhandler - forsvarsministeren får ikke vite salgssummen

Ukjent millionbeløp gikk rett inn på meklerens klientkonto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden Dagbladet i juli avslørte at det norske kystvaktskipet KV «Titran» har endt opp hos en privat paramilitær aktør i Nigeria, har Forsvaret og Forsvarsdepartementet gransket salget.

Nå kan Dagbladet avsløre at verken forsvarsledelsen eller forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har klart å finne ut hva det norske kystvaktskipet ble solgt for. Det er fortsatt et mysterium.

Det kommer fram i den hemmelige granskningsrapporten utarbeidet av revisjonsselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC), som følge av Dagbladets avsløringer.   

Les også: Stortinget ber forsvarsministeren droppe hemmelighold

Nekter å røpe salgssummen Årsaken til mysteriet er at Forsvarets mekler, Norsk Megling & Auksjon (NMA), nekter å opplyse hva de fikk for skipet. I granskningsrapporten begrunnes dette med at de anser salgssummen som en «forretningshemmelighet».
 
Dagbladet er av flere uavhengige kilder gjort kjent med innholdet i den hemmelige granskningsrapporten som PwC leverte Forsvaret 31. oktober. I rapporten er et eget kapittel viet til salget av KV «Titran», som skjedde etter at Søreide overtok sjefsstolen i Forsvarsdepartementet.

Som Dagbladet tidligere har avslørt, ble kystvaktskipet solgt uten kjøpskontrakt og uten noen form for eksportkontroll til den sørafrikanske krigsskipseksportøren Nautic Africa i desember 2013.

Nautic Africa eies av Afrikas største private våpenhandler, sørafrikaneren Ivor Ichikowitz og hans Paramount Group. De var bare et mellomledd for den egentlige kjøperen, det nigerianske sikkerhetsselskapet Omak Maritime.

Både Forsvaret og meklerfirmaet Norsk Megling & Auksjon (NMA), som bisto salget, kjente til dette. Som Dagbladet tidligere har avslørt, inviterte Forsvaret Omak Maritime til Horten for å overta skipet. Tolldeklarasjonen er derimot utstedt til det engelske stråselskapet CAS Global, selv om båtene aldri ble sendt til England.

Hemmelig salgssum Granskningsrapporten fra PwC beskriver også et samrøre mellom Forsvaret og meklerfirmaet NMA som de mener det er grunn til å granske enda nærmere. Blant annet anser meklerfirmaet seg selv som både mekler og kjøper av båten - noe PwC-granskerne påpeker er høyst ureglementært og samtidig noe det ikke finnes noen dokumentasjon på. 

Så tidlig som i 2011 fikk meklingsfirmaet i oppdrag å bistå Forsvaret med salget av KV «Titran», der de skulle få åtte prosent av salgssummen i meklingshonorar. Tre år seinere skrev Forsvaret ny kontrakt med meklingsfirmaet. I denne skal plutselig NMA få alt en potensiell kjøper er villig til å betale utover en million euro, den gangen 8,3 millioner kroner, som Forsvaret skulle ha.

MYSTERIUM: Verken forsvarsledelsen, Forsvarsdepartementet, eller forsvarsminister Ine Eriksen Søreide selv, vet hva kystvaktskipet KV «Titran» ble solgt for, da det for et år siden havnet hos paramilitære i Nigeria via en våpenhandler i Sør-Afrika. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MYSTERIUM: Verken forsvarsledelsen, Forsvarsdepartementet, eller forsvarsminister Ine Eriksen Søreide selv, vet hva kystvaktskipet KV «Titran» ble solgt for, da det for et år siden havnet hos paramilitære i Nigeria via en våpenhandler i Sør-Afrika. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer, framkommer det i granskningsrapporten at meklerne på et tidligere tidspunkt ble tilbudt 1,5 millioner euro for båten, nærmere 13 millioner kroner.

Men da båten til slutt ble solgt, ble hele kjøpesummen satt inn på klientkontoen til styrelederen i meklingsfirmaet. De betalte Forsvaret minimumssummen på 8,3 millioner kroner, men oppga aldri hva skipet faktisk ble solgt for.

I rapporten konkluderes det med at det er grunn til å tro at selskapet har fått en unormalt høy provisjon.

Nekter Styreleder Cato Helstrøm i Norsk Megling og Auksjon bekrefter overfor Dagbladet at selskapet holder salgssummen hemmelig - også overfor norsk myndigheter.

- Jeg er advokat, og dette er penger som har gått inn på min klientkonto. Det følger av norsk lov og advokatforskriften at vi ikke har noen opplysningsplikt om disse transaksjonene. Det har blitt tatt opp med kjøperen, som ikke vil at dette skal offentliggjøres, sier Helstrøm til Dagbladet.

Han avviser at selskapet har gjort noe galt i forbindelse med salget.

Holdes hemmelig Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nekter å offentliggjøre granskningsrapporten fra PwC. Fredag skulle hun sammen med utenriksminister Børge Brende og fire tidligere statsråder møte til kontrollhøring i Stortinget. Men i går ba hun om mer tid til å granske salget, og fikk høringen utsatt til denne er gjennomført.

Nå skal PwC i gang med en ny gransking bare to måneder etter at de avsluttet den forrige. Forsvarsdepartementet bekrefter at et hovedtema for granskningen blir salget av KV Titran og rollen til Norsk Megling & Auksjon.

- De undersøkelsene som så langt er gjort, ga oss ikke utfyllende svar. Derfor utlyste vi et anbud på ytterligere gransking, og det oppdraget ble gitt PwC, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Dagbladet, via en kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet.

- Det er viktig for meg å understreke at jeg i korrespondansen med komiteen gjennom høsten flere ganger har sagt at vi ser svært alvorlig på saken, og at vi fortløpende vurderer behovet for ytterligere undersøkelser - og at det er det som har blitt gjort og gjøres, sier hun.

16. mars i fjor forlot KV «Titran» Horten, med kurs for Antwerpen i Belgia. 5. mai var den framme i Lagos. I juli begynte den sine første væpnede patruljetokt for Omak Maritime utenfor Port Harcourt i Nigeria.

VÅPENHANDLER: Ivor Ichikowitz og hans Paramount Group er Afrikas største private våpenprodusent, og handler med regimer og selskaper Norge og Europa ikke tillater våpeneksport til. Foto: David M. Benett/Getty Images
VÅPENHANDLER: Ivor Ichikowitz og hans Paramount Group er Afrikas største private våpenprodusent, og handler med regimer og selskaper Norge og Europa ikke tillater våpeneksport til. Foto: David M. Benett/Getty Images Vis mer

Les mer om avsløringen i dagens papirutgave.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene