-  Forsvaret stjal våre sønner

Foreldrene til de to døde soldatene er samstemte: Et Forsvar preget av ukultur og manglende fokus på sikkerhet stjal sønnene deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARSENG/TROMSØ (Dagbladet): I går møttes parene hjemme hos Rolf Leithe Lindin (52) og Else Normann (50) i Tromsø, foreldrene til Andreas Lindin.

De to dødsulykkene inntraff med bare fire måneders mellomrom. Mens Jorunn (48) og Magne Engebretsens (50) sønn, Stian, druknet på øvelse i Indre Troms 2. juni i fjor, mistet Andreas livet i Sør-Varanger den 16. oktober.

Krever reform

-  Hadde jeg visst det jeg vet i dag, ville jeg aldri latt sønnen min få reise, sier Rolf Leithe Lindin til Dagbladet. Han mener det i dag er utrygt å la unge menn avtjene verneplikten i Forsvaret.

Både han og hans kone og foreldrene til Stian Engebretsen er samstemte i at årsaken til sønnenes død er at Forsvaret mangler fokus på sikkerhet, at ansvarlige ledere flykter fra ansvaret sitt, offiserene er for uerfarne, og at en utpreget machokultur gjør det vanskelig å si nei.

Rolf Leithe Lindin krever en sikkerhetsreform der alle sider av Forsvarets virksomhet gjennomgås - når sønnene låner ut sine liv, skal de leveres tilbake like pent.

-  Det er ikke krig i Norge nå. Dødsfallene er meningsløse, sier tromsømannen.

Sønnens mål ved Garnisonen i Sør-Varanger var å bli grensejeger. Tilværelsen i en høyt prioritert styrke med toppmoderne hjelpemidler fristet.

-  Han trivdes så godt, forteller moren Else.

Farlig leirsted

I midten av oktober i fjor ble det avholdt øvelse ved Jarfjordfjellet nær den norsk-russiske grensa. Natta før ulykken hadde Andreas og laget hans overnattet under fjellet. På dagen gikk lagføreren, en sersjant og en menig opp på fjellet. Oppdraget var å etablere en observasjonspost.

I et lite søkk like ved ei 55 meter dyp kløft, og foran et 70 meter høyt stup, bestemte befalet at leiren skulle settes opp. Farene var åpenbare - i dagslys.

Falt i døden

Da Andreas og laget hans forflyttet seg opp på fjellet, hadde mørket seget på. Der 19-åringen fra Tromsø satt på vakt i oktobernatta, visste han at det foran ham var et stup, men han ante ikke at det mellom ham og teltet truet en livsfarlig sprekk. Politietterforskningen av saken avdekket at han en halvtime før vaktbytte beveget seg mot nærmeste telt for å vekke nestemann. På vei til teltet støttet han seg til en stein for å finne fram i mørket.

Føttene hans hvilte på ei 35 centimeter dyp hylle. Han fikk varslet fra, men siden så ingen Andreas i live. Kamerater hørte ham falle, og det ble slått alarm.

Seinere ble han funnet i sprekken - død.

-  Dødsfelle

-  Begår du en forseelse i Tromsø sentrum, får du flere tusen kroner i bot. Konstruerer du ei dødsfelle, ser det ut som du slipper straff, sier Rolf Lindin.

Ifølge ham har politiet og de militære granskerne funnet flere kritikkverdige forhold ved øvelsesmomentet og ved forberedelsene: Men i dokumentene som er oversendt statsadvokaten, er det ikke funnet noen å tiltale.

-  Alt handlet om oppdrag, ingen tenkte sikkerhet. Derfor er det viktig at de to som nå sitter på tiltalebenken i forbindelse med Stians død, får sin straff. Først da vil andre offiserer skjønne alvoret, mener Rolf Lindin.

-  Aldri det samme

De to parene synes det er godt å møtes. De har på egen hånd funnet hverandre.

-  Livet vårt blir aldri det samme. Det er godt å snakke sammen, sier Jorunn Engebretsen.

Både hun og ektemannen uttrykker håp om at ulykkene vil føre til at sikkerhetsreglene skjerpes. Men før saken er over, vil de ikke snakke om skyldspørsmålet. Magne Engebretsen skal torsdag vitne i Nord-Troms tingrett. Der vil han fortelle om hvordan livet er uten Stian.

I går var paret tilbake ved Langvatn. Her fikk de høre hvordan en sersjant, Eivind Sorsell, bare minutter før Stians død kjempet for livet - med lykkelig utgang.

-  Det var ufattelig tøft å være tilbake, sier Magne Engebretsen til Dagbladet.

Sammen kastet paret en bukett med roser på vannet. På kortet sto det:

«Vi savner deg utrolig mye, Stian. Farmor, Harry, Ida, mamma og pappa.»

VED STUP: I tillegg til at leiren ble plassert ved dødskløfta, sto den rett ved et 70 meter høyt stup. Faren til Andreas Lindin, Rolf Leithe Lindin, mener det ble skapt ei dødsfelle.
DØDE: Stian Engebretsen (21).
DØDE: Andreas Lindin (19).
VIL HA OPPVASK: Rolf Leithe Lindin og Else Normann mistet sønnen Andreas i oktober. I Tromsø i går møtte de Jorunn og Magne Engebretsen, som mistet sønnen Stian i juni i fjor.
DRUKNET: Under denne militærøvelsen druknet Stian Engebretsen (21). Sersjant Eivind Sorsell fortalte i går hvordan han minutter før selv kunne blitt frarøvet livet i vannet, som holdt 5,6 grader.