Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret støtter nazi-minnesmerke

TROMSØ (Dagbladet): Norske militære sjefer støtter et initiativ for å sette opp ei minneplate over 15 nazisoldater som omkom i ei flyulykke i Sørreisa i Troms i 1944.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 50 år med hat er nok. Nå er det på tide med forsoning. I Norge døde det flere tyskere enn nordmenn under krigen, sier oberstløytnant Tore Egil Skaar ved Bardufoss flystasjon til avisa Nordlys.

Men andre er forundret over at Forsvaret vil hedre okkupasjonsmakten.

- Misforstått medlidenhet, sier forfatter og krigsveteran Kristian Ottosen til Dagbladet. Ottosen satt i flere konsentrasjonsleirer under krigen.
- Jeg bærer ikke på hat, men har ingen sans for at norske ressurser skal brukes for å minnes fiendens krigsinnsats. Oppmerksomheten burde heller rettes mot glemte norske pat- rioters skjebne, framholder Ottosen.

Det er lokale krefter i Sørreisa som sammen med Forsvaret arbeider for å reise minnesmerket. Fire tyske jagerfly styrtet under innflyging til Bardufoss.

- Flyvrakene ligger i fjellsida. Mange turgåere spør hva dette er, vi må kunne fortelle den dramatiske historien om hva som skjedde, sier næringssjef Svein Roald Østrem i Sørreisa til Dagbladet.

Vekker reaksjoner

Østrem understreker at han er antinazist, og han har forståelse for at initiativet vekker blandete reaksjoner.

Oberstløytnant Erik Ianke i Forsvarets Overkommando vil verken dele ut ris eller ros til de lokale militære sjefenes krigshistoriske engasjement.

- Vi vil at den lokale ledelsen skal ha størst mulig handlefrihet, sier Ianke til Dagbladet.

- Men er det helt uproblematisk at offiserer er med på et initiativ som mange kan oppfatte som en honnør til okkupanten?

- Jeg ser problemet. Det skjedde mye tragisk under krigen. Det blir et spørsmål hvor en skal sette strek for hva som skal minnes offisielt med monumenter og plater, sier Ianke. Han opplyser at lokale militære sjefer må søke råd oppover i systemet hvis de er i tvil om medvirkningen er klok.

Grundig diskusjon

Ordfører Paul Dahlø i Sørreisa vil ha en grundig diskusjon i kommunen om minneplaten over flyulykken skal settes opp.

- Dette er en følsom sak. Flyene tilhørte jo tross alt okkupasjonsmakten, sier Dahlø til avisa Nordlys.

Oberstløytnant Skaar opplyser til avisa at ingen ved Bardufoss flystasjon reagerer mot initiativet.

- Det har gått så mange år at det er på tide å se på det med litt andre øyne, mener Skaar.

Forfatter Kristian Ottosen synes det er mer naturlig å hedre norsk enn tysk krigsinnsats i Sørreisa.

- Under okkupasjonen var det viktig å holde klare linjer og vite hva vi beskjeftiget oss med. Det var derfor vi kom lykkelig i havn. Hvis tyskerne sjøl vil reise et minnesmerke, er det noe annet. Men det stemmer ikke med min magefølelse å anvende norske midler til å minnes okkupantens ofre, sier Ottosen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!