Forsvaret straffer jackass-soldater

Forsvaret vil vurdere å straffe de som står bak videoen som viser lek med våpen og tissing ut av vaktbua på Jørstadmoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Spørsmålet om disiplinære reaksjoner er noe vi vil drøfte med generaladvokaten, bekrefter brigader Geir Anda, pressetalsmann ved Forsvarsstaben.

Forsvaret vil sette ned en kommisjon for å granske videoen som ble avslørt i VG i går.

Videoen er noen år gammel, og viser soldater som tisser ut av vinduet i vaktbua, en soldat som koker urin, en naken mann som leker med våpen og en situasjon der en soldat sikter på en medsoldat med våpen.

Gransker offiserer

Et av de sentrale spørsmålene er om befal har vært involvert i eller kjent til de stuntene som vises på videofilmen.

-  De vernepliktige er for lengst dimittert, men vi kommer til å granske om befal har vært med på dette, sier Anda.

Det er til enhver tid en offiser med løytnants grad eller høyre på vakt på Jørstadmoen.

Vakttjenesten i porten er også ledet av en offiser. En av dem som var med på videofilmen sier til VG at de viste episoder av filmen til offiserer som lo godt av klippene.

-  Uakseptabelt

Både Anda og oberstløytnant Arnfinn Waldahl Roel som sitter i ledelsen på Jørstadmoen karakteriserer handlingene som soldatene har utført som uakseptable. De peker spesielt på leken med våpen som grovt uakseptabelt.

-  Disse soldatene på filmen har brutt vår tillit på det groveste, sier Anda.

-  Dette er forkastelig, men det er urettferdig å knytte denne jack-ass-videoen til dem som tjenestegjør på Jørstadmoen i dag, sier Roel.

Feil inntrykk

Landstillitsvalgt for de vernepliktige, Stian Jenssen, så innslaget på nyhetssendingene i går kveld.

-  Jeg kjenner ikke detaljene i saken, men synes klippingen var litt spekulativ. Dette var en to timer lang film hvor det meste var vanlige bilder fra livet i leiren. Jeg synes også det er søkt å koble det opp mot våpenranet, sier Stian Jenssen.

Tinius Johansen er tillitsvalgt for soldatene på Jørstadmoen.

-  Bildene i VG gir helt feil inntrykk. Jeg har aldri sett noe slikt mens jeg har tjenestegjort her oppe, sier Johansen.