Forsvaret styrer mot ny sprekk

Forsvarssjef Sverre Diesen sier at Forsvaret ligger an til et overforbruk også i år. Men det nektet forsvarsminister Kristin Krohn Devold å fortelle Stortinget i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets vandrehall noen minutter før debatten om Forsvarets milliardsprekk i 2004: På spørsmål fra Dagbladet opplyser forsvarssjef Sverre Diesen at prognosene fra mai viser at Forsvaret ligger an til overskridelser også for årets budsjett.

-  Prognosene peker mot et visst overforbruk, sier Diesen.

Stortingssalen tre kvarter seinere: På spørsmål fra Frp og SV om hvordan det ligger an i 2005, nekter forsvarsminister Kristin Krohn Devold å informere Stortinget om prognosene:

-  Vi er i juni 2005. Det formelle svaret kjenner vi når regnskapet er gjort opp i begynnelsen av januar 2006, sa Krohn Devold.

Underskudd på 250 mill.

Etter det Dagbladet får opplyst fra kilder i Forsvaret med førstehåndskjennskap til økonomistyringen, viser den siste prognosen fra mai måned at det ligger an til et underskudd på 250 millioner kroner i forhold til budsjettet for 2005. Det understrekes at tallene er usikre fordi det dreier seg om prognoser. Forsvarssjef Sverre Diesen går ikke god for tallet på 250 millioner kroner, men vil ikke oppgi tallene han sitter på.

-  Tolkningen av tallene er fortsatt for usikre, men 250 millioner kroner i overforbruk er for mye. Det reelle tallet er nok lavere, sier han.

Hoderysting i Stortinget

Frp\'s representant i Forsvarskomiteen, Per Ove Width, reagerer på at Kristin Krohn Devold ikke ville informere Stortinget om prognosene:

-  Enten så vet hun ikke om dette eller så vil hun ikke fortelle oss det. Begge deler er bekymringsfulle. Jeg ville ha svar på tilstanden i inneværende år fordi jeg frykter vi også i år vil få et overforbruk, sier Width.

Også hans kollega Kjetil Bjørklund fra SV reagerer:

-  Forsvarsministeren hadde vært tjent med å inkludere Stortinget i diskusjonen, sier han.

APs leder av komiteen, Marit Nybakk, etterlyser også åpenhet.

-  Regjeringen bør til enhver tid holde oss orientert, sier hun.

Forsvaret skal spare til sammen 1,3 milliarder kroner i år. 420 millioner går til å dekke underskuddet for 2004, mens resten er for å tilpasse driften i år slik at ikke fjorårets milliardsprekk gjentas.

TAUS: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier Stortinget må vente til januar neste år på svar. Her er forsvarsministeren avbildet på vei til middag med deltakere ved NATOs kvinnekonferanse.