KAN BRUKES AV POLITIET: Både Sea King-helikoptre  fra 330-skvadronen (i midten) og Forsvarets Bell-helikoptre fra Rygge gjøres nå lettere tilgjengelig for politiet.
Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
KAN BRUKES AV POLITIET: Både Sea King-helikoptre fra 330-skvadronen (i midten) og Forsvarets Bell-helikoptre fra Rygge gjøres nå lettere tilgjengelig for politiet. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / SCANPIXVis mer

Forsvaret styrker helikopterberedskapen etter 22. juli

Bell-helikoptre på Rygge skal være klare innen to timer på politiets anmodning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvaret styrker helikopterberedskapen i kjølvannet av terrorangrepene i Oslo og på Utøya, opplyste forsvarsminister Grete Faremo på en pressekonferanse i formiddag.

- Vi venter ikke på eventuelle konklusjoner fra 22. juli-kommisjonen, vi handler nå. Det er allerede avklart at helikopterberedskapen er en sentral og viktig ressurs der det er viktig å agere raskt, sier Farmeo.

Forsvaret gjør nå to endringer i beredskapen:

• Det etableres militær beredskap med Bell-helikoptre på Rygge som innebærer at helikoptrene skal kunne gjøres tilgjengelige innen to timer på politiets anmodning. Ordningen er midlertidig, i første omgang til 1. august 2012.

• Redningshelikoptrene som er stasjonert 15 steder i landet og formelt disponeres av Hovedredningssentralene, får endrede retningslinjer og skal nå kunne gjøres tilgjengelig for transport av politifolk til skarpe situasjoner.

- Sea King-helikoptrene kan være en viktig ressurs i tidskritiske politioperasjoner, sier Faremo.

Det har en stund vært ventet at regjeringen ville komme med en styrking av Forsvarets helikopterberedskap etter terrorangrepet 22. juli. Deler av Bell-styrken på Rygge har den siste tiden vært i medisinsk beredskap i Afghanistan, og det har dermed ikke vært stående beredskap i 720-skvadronen.

Forsvarsministeren vil i dag ikke gjøre formelle endringer i bistandsinstruksen for Forsvarets støtte til politet.

- Men vi gjennomgår hvordan anmodningene går og skal analysere om vi er så raske som vi ønsker, sier Faremo.

STYRKER BEREDSKAPEN: Forsvarsminister Grete Faremo om økt beredskap. Foto: Jacques Hvistendahl
STYRKER BEREDSKAPEN: Forsvarsminister Grete Faremo om økt beredskap. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer