Forsvaret trekker refs mot offiseren som beordret Alice til nakenbading

Alice Asplund ble tvunget av troppsjefen til å kle seg naken og vaske seg i iskaldt vann foran resten av medsoldatene.

MISBRUKT: Alice Asplund fortalte Dagbladet at hun følte seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater under en øvelse i 2011. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISBRUKT: Alice Asplund fortalte Dagbladet at hun følte seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater under en øvelse i 2011. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var under en feltøvelse utenfor Bodø i september i 2011, at Alice Asplund ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på.

- Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sa Asplund, som den gang var 23 år gammel, til Avisa Nordland.

Asplund, som da var hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan, ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, og sa at hun også kunne gå et annet sted å bade. Begge forslagene ble avvist av løytnanten som ledet øvelsen.

- Det var en utrolig ekkel følelse. Jeg ble veldig redd, sa Asplund til Dagbladet om hendelsen.

Hun anmeldte episoden til politiet, som henla saken da de ikke fant noen straffbare forhold.

- Totalt uakseptabelt Forsvaret var også raskt ute med sitt svar, og beklaget overfor Asplund.

- Dette er en totalt uakseptabel håndtering som strider mot de verdier og holdninger Forsvaret er bygget på. Vi vil beklage ovenfor den kvinnelige soldaten og til kvinnelige soldater i Forsvaret generelt. Det er ikke slik vi skal ha det, sa pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret til Dagbladet.

Løytnanten som beordret nakenbadingen ble omplassert til en annen avdeling og fikk en bot på 2500 kroner for sin oppførsel.

Trakk tilbake refs I ettertid klaget han saken inn for Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret, der han nå har fått medhold og refsen har blitt trukket tilbake.

Forsvaret mener fortsatt at offiserens oppførsel var uakseptabel, selv om han har fått medhold i klagen.

- Det er uakseptabelt at en kvinnelig soldat skal beordres til å bade naken foran sine medsoldater, sier pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret til NRK.

Asplund sier til NRK at hun er overrasket over at Forsvaret har besluttet å trekke refsen.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Dag Aamoth i Forsvaret.