Forsvaret trekker refs mot offiseren som beordret Alice til nakenbading

Alice Asplund ble tvunget av troppsjefen til å kle seg naken og vaske seg i iskaldt vann foran resten av medsoldatene.

MISBRUKT: Alice Asplund fortalte Dagbladet at hun følte seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater under en øvelse i 2011. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISBRUKT: Alice Asplund fortalte Dagbladet at hun følte seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater under en øvelse i 2011. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var under en feltøvelse utenfor Bodø i september i 2011, at Alice Asplund ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på.

- Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sa Asplund, som den gang var 23 år gammel, til Avisa Nordland.

Asplund, som da var hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan, ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, og sa at hun også kunne gå et annet sted å bade. Begge forslagene ble avvist av løytnanten som ledet øvelsen.

- Det var en utrolig ekkel følelse. Jeg ble veldig redd, sa Asplund til Dagbladet om hendelsen.Hun anmeldte episoden til politiet, som henla saken da de ikke fant noen straffbare forhold.

- Totalt uakseptabelt Forsvaret var også raskt ute med sitt svar, og beklaget overfor Asplund.

- Dette er en totalt uakseptabel håndtering som strider mot de verdier og holdninger Forsvaret er bygget på. Vi vil beklage ovenfor den kvinnelige soldaten og til kvinnelige soldater i Forsvaret generelt. Det er ikke slik vi skal ha det, sa pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer