Forsvaret utrustet tyske nynazister

BERLIN (Dagbladet): Tyske nynazister med mordbranndømte Manfred Roeder (68) i spissen fikk brukte kjøretøyer og redskaper fra Bundeswehr. De milde gavene ble sendt videre til nazi-venner i det russiske Kaliningrad-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tyske forsvaret rystes i disse dager av den hittil alvorligste i en endeløs serie av nazi-skandaler. For første gang er høyere offiserer innblandet.

Forsvarsminister Volker Rühe forsøker å redde militærakademiets ære, hindre oppstyr i utlandet og å komme stormløpet fra opposisjonen i Forbundsdagen i forkjøpet.

Han varslet i går disiplinærstraff for oberst Norbert Schwarze, som var stabssjef ved militærakademiet i Hamburg og inviterte Roeder til å forelese i 1995. Den tidligere skolesjefen, generalløytnant Harmut Olboeter, har valgt å permittere seg inntil videre.

- Pinlig

Den raske reaksjonen demper ikke kravene fra sosialdemokratene i SPD om at forbundskansler Helmut Kohl skal kvitte seg med Rühe.

- Dette er pinlig for Tyskland i utlandet. Rühe må gå. Hans bortforklaringer holder ikke, sier SPDs forsvarsekspert Walter Kolbow.
Avsløringene av forbindelsene mellom Roeder og det tyske forsvaret nådde i går nye, groteske høydepunkt.

Ikke bare holdt Roeder foredrag for 30 utvalgte ved Tysklands mest prestisjetunge militærhøyskole, Führungsakademie der Bundeswehr. Ved banketten etterpå var han æresgjest.

Militærakademiet har årlig rundt 2000 studenter fra land over hele verden. Også israelske offiserer får militær videreutdannelse ved akademiet i Hamburg.

Gratis kjøretøy

Enda mer grotesk er avsløringen av at Roeder, som i 1982 ble dømt til 13 års fengsel for mordbrann, gratis fikk overta brukte kjøretøyer - deriblant en lastebil - og redskaper fra det tyske forsvaret.

Gavene er verdt nærmere 100000 norske kroner og stammer fra materiell som den østtyske folkehæren NVA etterlot seg. Roeder ga utstyret videre til sine brune åndsfrender i russiske Kaliningrad.

- Utstyret ble gitt etter innstilling fra utenriksdepartementet, som understreket at forsendelsen østover var i samsvar med viktige tyske interesser, sier statsssekretær Peter Wichert i forsvarsdepartementet.
Inntil transporten østover sto materiellet lagret ved militærakademiet.

Tyske nynazister agiterer for at tyskættede russere skal slå seg ned og «regermanisere» området som inntil Hitler-Tysklands sammenbrudd het Königsberg og var en del av det tyske Øst-Preussen. Over 20000 tyskættede flyttet til Kaliningrad fra andre deler av Russland bare i 1995.

Manfred Roeder er en av Tysklands mest omtalte og beryktede nazister. Likevel sier forsvarsminister Rühe at han tror på akademiledelsens forklaring om at de angivelig ikke kjente til Roeders fortid da han ble invitert for å forelese - nettopp om den tyske innvandringen i Kaliningrad.

Akademiledelsen har dekket over nazi-skandalen i to og et halvt år. Forsvarsminister Rühe sier at han fikk kjennskap til den først fredag.

Dømt for nazi-brannerDen tidligere advokaten Roeder er dømt for flere nazi-branner og for å ha organisert terroristisk virksomhet. To vietnamesere døde og mange ble skadd da Roeders bande satte fyr på et flyktningmottak i Hamburg i 1980.

Roeder har vært kjent som nazi-leder helt siden 1973, da han skrev forordet til boka «Auschwitz-løgnen», der den danske nazisten Thies Christophersen hevdet at massemyrderiene av jøder i Auschwitz aldri fant sted.

Roeder har vært like aktiv nazist etter at han ble løslatt i 1990. Han er nektet innreise til Russland på grunn av virksomheten i Kaliningrad.