Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret utsatt for omfattende dataangrep

Dagen etter at norske jagerfly slapp de første bombene over Libya.

ANGREPET: Dagen etter at norske jagerfly slapp bomber over Libya, ble forsvaret utsatt for et massivt dataangrep. 
- Vi ser dette som et målrettet cyberangrep, sier major Ivar Kjærem, seksjonssjef ved Forsvarets senter for beskyttelse av kritisk informasjon (FSKI) på Jørstadmoen på Lillehammer. 
Foto: Forsvaret
ANGREPET: Dagen etter at norske jagerfly slapp bomber over Libya, ble forsvaret utsatt for et massivt dataangrep. - Vi ser dette som et målrettet cyberangrep, sier major Ivar Kjærem, seksjonssjef ved Forsvarets senter for beskyttelse av kritisk informasjon (FSKI) på Jørstadmoen på Lillehammer. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv karakteriserer Forsvaret angrepet for et av de alvorligste som det noen gang er blitt utsatt for, skriver VG Nett.

Angrepet skjedde ved at flere hundre utvalgte ansatte fikk den samme e-posten. Den var skrevet på godt norsk, og avsender var tilsynelatende et norsk direktorat.

Men e-posten var slett ikke offisiell, og i vedlegget skjulte det seg isteden et datavirus som skulle åpne Forsvarets PC-er for angriperne, skriver avisen.

- Vi ser dette som et målrettet cyberangrep mot Forsvaret. Her kom forsøket på infiltrasjon kort tid etter beslutningen om å sende norske styrker til operasjonen i Libya, sier major Ivar Kjærem, seksjonssjef ved Forsvarets senter for beskyttelse av kritisk informasjon (FSKI).

Etter at en av Forsvarets ansatte åpnet vedlegget, ble informasjon fra minst én av Forsvarets PC-er tappet. Men Forsvaret understreker at gradert informasjon ikke kom på avveie før angrepet ble oppdaget.

- At inntrengerne ikke lyktes med flere infiltrasjoner, skyldes at vi fanget opp, varslet og iverksatte tiltak kort tid etter inntrengningen, opplyser generalmajor Roar Sundseth, sjef for Forsvarets informasjonsinfrastruktur (INI).

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media