Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret ventet med atomvarsel

Allerede lørdag visste det norske forsvaret at det kunne ha skjedd et uhell med en russisk atomubåt. Likevel ventet Forsvaret til mandag morgen med å slå alarm. Da hadde allerede internasjonale byråer meldt om ubåtdramaet like ved norskekysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske etterretningsfartøyet «Marjata» har hele tida overvåket den russiske marineøvelsen. Siden lørdag har skipets mannskap vært øyenvitner til den desperate redningsoperasjonen i Barentshavet, bare 24 mil fra Finnmarks-kysten. Forsvarets overkommando (FO) fikk allerede lørdag indikasjoner på at noe kunne ha gått galt med en av atomubåtene som deltok i marineøvelsen.

Redningsaktivitet

- Vi registrerte redningsaktivitet i det aktuelle området både lørdag og søndag. Vi oppfattet først redningsarbeidet som en del av marineøvelsen, men registrerte at det pågikk uvanlig lenge, sier brigader Kjell Grandhagen, pressetalsmann i FO. Han sier at Forsvaret «først mandag morgen fikk helt sikre indikasjoner på at noe galt hadde skjedd». Det er på det rene at russisk marine ba «Marjata» forlate ulykkesområdet tidlig natt til mandag.

- Burde det ikke på det tidspunktet være åpenbart for det norske forsvaret at noe galt hadde skjedd?

- Jeg ser det i ettertid, men vi mottok ikke informasjon fra russisk side om ulykken, sier Grandhagen. Allerede lørdag morgen hørte amerikanske fartøy i området en eksplosjon som de ikke gjenkjente som en vanlig torpedoeksplosjon, melder nyhetsbyrået Ap.

- Må få beskjed

Det gikk mange timer fra «Marjata» ble vist bort fra området, før Statens strålevern ble varslet om ulykken. Meldingen er loggført mandag kl. 09.50. Melder var Hovedredningssentralen i Bodø. Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern mener selv en indikasjon bør være nok for å varsle:

- Hvis det kan ha skjedd en ulykke hvor man ikke kan utelukke en strålingsproblematikk, må vi få beskjed uten opphold. For finnmarkingene er det bedre med en melding for mye, enn en melding for lite, sier Harbitz.

- En ulykke med en russisk atomdrevet ubåt like ved norskekysten, er et skrekkscenario. Jeg mener Forsvaret burde varslet Statens strålevern ved første indikasjon på at noe galt kunne ha skjedd, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til Dagbladet.

Frykter utslipp

I går kveld bekreftet russiske myndigheter at atomubåten «Kursk» havarerte på lørdag, og ikke søndag, som tidligere meldt. Ubåten, som er hardt skadd, har to atomreaktorer. Det er fortsatt uklart om reaktorene er skadd.

Ifølge Statens strålevern kan det ikke utelukkes at ulykken fører til radioaktive utslipp, selv om reaktorene skal være slått av.

I går kveld kritiserte forsvarsminister Bjørn Tore Godal at russerne ikke varslet Norge om ulykken på et tidligere tidspunkt. Nå viser det seg at det norske forsvaret tidlig hadde indikasjoner på at noe galt kunne ha skjedd. - Hvis Forsvaret hadde varslet, kunne norske myndigheter sjøl tatt kontakt med russerne og spurt om en ulykke hadde skjedd eller ikke. Vi kunne også raskere fått tatt prøver i nordområdene, sier Harbitz i Statens strålevern.

- Når denne saken er over, vil vi sjølsagt gå i dialog med Forsvaret og evaluere våre egne og Forsvarets rutiner i denne type saker. Jeg presiserer at vi synes Forsvaret har blitt stadig flinkere til å gi oss relevant informasjon. Forsvaret har også en representant i kriseutvalget ved atomulykker. Der gjør de en god jobb, sier direktør Ole Harbitz, som også er kriseutvalgets leder.

I NÆRHETEN: Ekspertene om bord på det norske spionskipet «Marjata» har fulgt ubåtdramaet på nært hold i flere døgn.