Mørketall:

Forsvaret vet ikke hvordan alle saker om seksuell trakassering håndteres

Forsvarssjefen, staben hans og resten av Forsvaret vet verken hvor mange saker om seksuell trakassering som kommer totalt årlig eller hva reaksjonene ble i flere tilfeller.

MØRKTALL: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen viste fram årsrapporten i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØRKTALL: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen viste fram årsrapporten i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en spørreundersøkelse blant 8800 militære svarte nylig over 160 menn og kvinner i Forsvaret at de ble voldtatt, eller forsøkt voldtatt, det siste året.

- Forsvaret har et meget stort og alvorlig problem, sier Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til Dagbladet.

Flere har fortalt om sine opplevelser offentlig i vinter. Seksuell trakassering og sosial utstøting fra både ledere og kolleger er blant gjengangerne.

- Jeg tror dessverre ikke at man her har å gjøre med «enkelte råtne egg» slik forsvarsjefen gir inntrykk av. Historiene tyder på at problemet finnes i alle ledd, sier Bjurstrøm.

Mangler oversikt

Forsvaret har ingen samlet oversikt med saker om ulike typer uønsket seksualisert atferd som meldes inn, eller reaksjonene som er gitt, viser undersøkelser Dagbladet gjort.

I en uke har Dagbladet forsøkt å få svar fra Forsvaret på hvor mange varsler og saker som har vært håndtert de siste årene og hva reaksjonene ble.

Svarene fra både Forsvaret og Generaladvokaten viser følgende:

  • Forsvaret vet ikke hvor mange av de 128 bruddene på skikk og orden i Forsvaret i 2017 som gjaldt seksuell trakassering.
  • Forsvaret klarer heller ikke å redegjøre for hvordan det ble reagert i de konkrete sakene.
  • Forsvaret har ikke et samlet eller sentralt register som forteller hvor mange saker om ulike former for uønsket seksuelisert atferd som er meldt inn eller hvordan de er håndtert.
  • Forsvarsledelsen kjenner til reaksjoner i kjølvannet av meldinger til den sentrale varslingskanalen, men hemmeligholder dem.
  • Militærpolitiet, lokale ledere, varslingskanalen og Generaladvokaten bruker hver for seg forskjellige begreper og sortering for ulik uønsket seksuell atferd. Dermed blir det tidkrevendde å kartlegge reaksjoner på slike saker i Forsvaret.
  • Det er ikke ett strømlinjeformet system for å håndtere seksuell trakassering i Forsvaret. Generaladvokaten karakteriserer det som «brokete» og sier det ikke ble konstruert for å håndtere denne typen saker.

Konfrontert med Dagbladets funn tar både lederen av forsvarskomiteen på Stortinget og Generaladvokaten til orde for å få flere tall på bordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer