Forsvaret vil drive helseovervåking

Norske menns sykdommer og psykiske problemer skal samles i ett stort register. Hvis Forsvarsdepartementet får bestemme. Datatilsynet er kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du vært på sesjon, er du allerede i Forsvarets registre. Da er det også reservert en plass for deg i det nye helseregisteret - hvis det nye lovforslaget går gjennom. Blir kvinner pålagt sesjon, vil etter hvert alle voksne nordmenn stå oppført i samme helseregister.

Dataene som skal registreres, beskriver Forsvarsdepartementet som alt fra «psykiske plager til emosjoner, kroppslige plager og fysisk kapasitet».

- Begrunnelsen for registeret er å sikre Forsvarets personell et trygt arbeidsmiljø og en så trygg tjeneste som mulig, sier Ingrid Gjerde, fungerende pressetalskvinne i Forsvarsdepartementet.

Vil imøtegå pressen

Siden 2001 har Forsvaret hatt en midlertidig konsesjon til å føre et mindre omfattende register. Konsesjonen går ut 9. april. Bakgrunnen for å opprette registeret var blant annet seinvirkninger hos soldater som har vært i krigssoner. Andre formål som nevnes, er grunnlag for videre forskning, sikring av kvaliteten på forebyggende tiltak og mulighet til å imøtegå «spekulative mediaoppslag».

For å oppnå alt dette, var planen å skaffe nesten ubegrenset tilgang på opplysninger.

I det nye lovforslaget står det at «i Forsvarets helseregister kan navn, fødselsnummer og andre direkte personidentifiserbare opplysninger behandles uten samtykke fra den registrerte i den utstrekning det er nødvendig».

Og videre: «Virksomheter og helsepersonell pålegges en fast plikt til å utlevere eller overføre opplysninger.»

Nei fra Datatilsynet

Men her sa Datatilsynet stopp.

Tanken er nå å lage en særskilt forskrift med bestemmelser for når Forsvaret kan få informasjon fra andre registre enn sitt eget uten å spørre deg eller meg.

Datatilsynet er ikke nådig i sin vurdering av det opprinnelige forslaget.

- Det er veldig dårlig utredet og begrunnet, sier seniorrådgiver Astrid Flesland.

Datatilsynet har allerede vært i møte med Forsvarsdepartementet, som har lagt forbedringer på bordet.