Forsvaret vil granske skyteepisoden

- Vil ta lærdom av dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret vil granske rutineoppdraget i det sentrale Afghanistan som kostet en norsk offiser i 30-årene livet.

- Vi vil ta lærdom av dette, og Forsvaret i Norge skal derfor granske rutineoppdraget der en norsk soldat ble drept, sier viseadmiral Jan Reksten på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Gransker skuddvekslingen


Det er ikke bestemt hvem som skal sitte i granskningskommisjonen, men Reksten sier den sannsynligvis vil bestå av folk fra Rena-miljøet i Norge og i Afghanistan, folk fra avdelingen som er rammet, og muligens fra det norske apparatet ellers i Afghanistan.

- Den norske styrken er under NATOs kommando, og NATO vil selv ta en beslutning på om de også ønsker å granske skuddvekslingen. Foreløpig har vi ikke fått noen bekreftelse på at de vil granske episoden, sier Reksten.

Offiseren, som er i 30-årene, var på rekognoseringsoppdrag sammen med afghanske sikkerhetsstyrker da han ble truffet i en skuddveksling like før klokken 9 norsk tid mandag.

Trefningen skjedde i Lowgar-provinsen i det sentrale Afghanistan på grensen mot Kabul provins, innenfor den norske styrkens operasjonsområde.

Viseadmiralen sier Forsvaret ikke vet hvem det var som skjøt mot de norske soldatene, eller hvorfor.


Fokus på sikkerhet


- Vi tenker sikkerhet i alt vi gjør i Afghanistan, det har blitt farligere å være der. Men i utgangspunktet så vil alle våre oppdrag fortsette som før etter denne episoden, sier Reksten.

Fordi ikke alle elitesoldatenes pårørende er varslet, vil ikke Forsvaret gå ut med navn på den drepte. Han er en erfaren løytnant i 30-årsalderen, og har vært flere ganger i Afghanistan tidligere. Den drepte etterlater seg også barn.

- Dette er en veldig tragisk sak, sier Reksten.

FLAGGET FOR DREPT SOLDAT: Flagg på halv stang ved vakta på Fellesoperativt hovedkvarteret på Jåttå i dag, etter at det ble kjent at en norsk soldat er drept i Afghanistan. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix
FLAGGET FOR DREPT SOLDAT: Flagg på halv stang ved vakta på Fellesoperativt hovedkvarteret på Jåttå i dag, etter at det ble kjent at en norsk soldat er drept i Afghanistan. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix Vis mer

Det vil bli holdt en minnemarkering for de norske soldatene i Afghanistan mandag ettermiddag.

(NTB)