Forsvaret vil ha nye panservogner til ti milliarder

Kort tid etter de kjøpte kamply for 60 milliarder kroner.

NYE STRIDSVOGNER: Forsvaret vil bruke 10 milliarder kroner på å bygge om og kjøpe nye stridsvogner til Hæren. Det er stormpanservognen av typen CV 90 som skal bygges om. Bildet er av en norsk CV 90 på en patrulje i Faryab-provinsen i Afghanistan i 2010. Foto: Forsvaret / Ntb Scanpix
NYE STRIDSVOGNER: Forsvaret vil bruke 10 milliarder kroner på å bygge om og kjøpe nye stridsvogner til Hæren. Det er stormpanservognen av typen CV 90 som skal bygges om. Bildet er av en norsk CV 90 på en patrulje i Faryab-provinsen i Afghanistan i 2010. Foto: Forsvaret / Ntb ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet: Regjeringen planlegger å bruke ti milliarder kroner på å bygge om og kjøpe nye panservogner til Hæren. - Denne investeringen vil styrke Hæren vesentlig på materiellsiden, sier forsvarsministeren.

- Jeg er stolt av at vi nå i tråd med våre fornyelsesplaner ønsker å investere i underkant av ti milliarder kroner for å gi Hæren 146 ombygde/nye panservogner av type CV-90, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

Investeringen vil gi Panserbataljonen og Telemark bataljon økt kapasitet og dekke opp mangler i strukturen av middelstunge panservogner, opplyser Forsvarsdepartementet.

Hæren har i dag 103 CV-90 stormpanservogner som alle skal bygges om. Prosjektet skal i alt levere 146 ombygde/nye CV-90-vogner, som ble anskaffet fra midten av 1990-tallet.

Fra før har Forsvaret modernisert materiell på sjøsiden, og gått til anskaffelse av nye kampfly til Luftforsvaret.

Kamply På forsvarsjefens anbefaling, gikk Regjeringen tidligere inn for å kjøpe 52 kamply av typen F-35 Lightning II. Prislappen på disse skal i første rekke ha vært på 60 milliarder kroner. Svenske Jas Gripen var også en produsent som Regjeringen vurderte.

Det var store diskusjoner rundt prisen Norge betalte for flyene, og flere hevdet Regjeringen betalte for mye.

Lockheed Martin som står for produksjonen av kamplyene lager også klasevåpen. Dette skapte reaksjoner, og SV var bresjen for å presse produsenten.

(Dagbladet/NTB)