DREPT: Etter at (f.v) Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian ble drept i Afghanistan oppsto debatt om bedre pansring av kjøretøy. Tvert i mot anbefales nå Forsvaret til å anskaffe lettere kjøretøy, i tillegg til et kjøretøy som kan klarere veiene for miner. Foto:
Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
DREPT: Etter at (f.v) Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian ble drept i Afghanistan oppsto debatt om bedre pansring av kjøretøy. Tvert i mot anbefales nå Forsvaret til å anskaffe lettere kjøretøy, i tillegg til et kjøretøy som kan klarere veiene for miner. Foto: Foto: PRT Meymaneh / SCANPIXVis mer

Forsvaret vil ikke styrke pansring av kjøretøy

Tvert imot anbefaler fersk forsvarsrapport lettere kjøretøy og spesialkompetanse på veibomber. - Det var så mye eksplosiver at også en stridsvogn ville fått fatale skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| REITAN (Dagbladet): «Erfaringsgruppen vil ikke anbefale en ensidig økning i pansringen,» skriver oberst Steinar Hannestad i en erfaringsrapport lagt fram på Reitan utenfor Bodø i dag.

Erfaringsrapporten tar for seg det dødelige angrepet på norske styrker i Almar-distriktet i Afghanistan 27. juni i år der de fire norske soldatene Christian Lian, Simen Tokle, Andreas Eldjarn og Trond André Bolle ble drept.

- Vi har kommet fram til at veibomben de ble angrepet av var så kraftig og så uforholdsmessig stor i forhold til kjøretøyet. Det er årsaken til at det ble et fatalt utfall for de fire som omkom, sier Hannestad til Dagbladet.

Store mengder eksplosiver Mellom 12 og 25 kilo sprengstoff ble brukt. Veibomben besto av flere 107mm raketter og 152mm granater, slår Hannestad fast. Han forklarer at grunnen til at de ikke ønsker å anbefale en økning i pansringen har grunnlag i at en økning vil føre til at norske styrker blir mer forutsigbare og dermed mer risikoutsatt.

Tvert i mot foreslås det å anskaffe flere lettere kjøretøy for å øke fleksibiliteten og uforutsigbarheten.

- Det å øke pansringen vil gjøre oss til et lettere mål for opprørere som eventuelt vil angripe oss. Vi har også sett fra Sør-Afghanistan, der de opereres med stridsvogner, at opprørerne ganske enkelt øker mengden eksplosiver.

- Under angrepet den 27. juni var det så store mengder eksplosiver at til og med en stridsvogn ville fått fatale skader.

Vil anskaffe mineryddere I stedet anbefaler gruppen å styrke det som kalles C-IED-kapasitetene - det vil si å styrke kompetansen og ekspertise innenfor veibomber og andre eksplosiver. Hannestad forteller at de også anbefaler Forsvaret å anskaffe såkalte ruteklareringskjøretøy, som enten vil ha ruller eller plog foran eller elektronikk som søker etter veibomber.

Erfaringsrapporten konkluderer med at soldatene ved Meymaneh gir et meget solid inntrykk, og mener planlegging, gjennomføring og oppfølging har vært helt i tråd med gjeldende prosedyrer.

«Utførelse av oppdraget har i alle ledd blitt gjennomført på en særdeles profesjonell måte i en ekstrem situasjon,» slår rapporten fast.

Dagbladet kommer med mer om rapporten både på nett og papir.

- KRAFTIG Oberst Steinar Hannestad har ledet erfaringsgruppa som i dag la fram en rapport som ikke mener Forsvaret å anskaffe bedre pansrede kjøretøy. Han mener det vil gjøre norske styrker mer forutstigbare og derfor mer risikoutsatte. Foto: Jonas S. Rasch
- KRAFTIG Oberst Steinar Hannestad har ledet erfaringsgruppa som i dag la fram en rapport som ikke mener Forsvaret å anskaffe bedre pansrede kjøretøy. Han mener det vil gjøre norske styrker mer forutstigbare og derfor mer risikoutsatte. Foto: Jonas S. Rasch Vis mer