Forsvaret vil lønne legestudenter

Forsvaret vil betale deler av utdannelsen for medisinerstudenter, mot at de gjør plikttjeneste i Nord-Norge. I dag er bare halvparten av de vernepliktige legestillingene besatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare i det sivile samfunnet i Nord-Norge at legemangelen gjør seg gjeldende. 1. januar i år møtte 23 leger til førstegangstjeneste, men Forsvaret har bruk for 46 hvert halvår. Behovet skyldes at alle vernepliktige har rett til gratis helsestell, skriver Vårt Land.

Bekymringsfull

Sjefen for Forsvarets sanitet, generalmajor Nils H. Fagerhaug synes situasjonen er bekymringsfull, og krisen har fått Forsvarets Overkommando til å nedsette en komith for å vurdere å utdanne leger for Forsvarets regning.

Når komiteen til høsten legger fram sin innstilling, vil den foreslå at medisinerstudenter som sier ja til å arbeide i Forsvaret etter endt utdanning får sersjant- eller fenriklønn. I tillegg foreslår komiteen at Forsvaret betaler studentenes studiemateriell.

Det betyr at de kan få om lag 160 000 kroner i året for å studere.

Styrker helsevesenet

Tilbudet foreslås gitt til studenter som har to-tre år igjen av utdannelsen. De må skrive under på en kontrakt som binder dem til Forsvaret i to år for hvert år de mottar støtte. I pliktårene får de lønn som kapteiner, i tillegg til sivile arbeidsmuligheter i kommunen på tjenestestedet.

Stillingene er nemlig bare på 18 timer i uken, og slik kan også det sivile helsevesenet i Nord-Norge få etterlengtede forsterkninger. Kontrakten vil dessuten legge til rette for at legene kan begynne på spesialisering mens de avtjener plikttjenesten.

Forsvaret har i flere år hatt underskudd på leger som avtjener førstegangstjeneste på militære sykestuer.

(NTB)