Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvaret ville plukke søppel på dugnad. Får ikke lov uten kurs

- Det er jævlig tungvint.

SØPPELRYDDING: Norge er i ryddemodus om dagen, slik som disse frivillige som plukket søppel på Fløksand-stranda i Meland kommune i Hordaland. I Sørreise i Troms får imidlertid ikke mannskaper fra Luftforsvaret lov til å plukke søppel langs fylkesveien uten kurs. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SØPPELRYDDING: Norge er i ryddemodus om dagen, slik som disse frivillige som plukket søppel på Fløksand-stranda i Meland kommune i Hordaland. I Sørreise i Troms får imidlertid ikke mannskaper fra Luftforsvaret lov til å plukke søppel langs fylkesveien uten kurs. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mange år har Luftforsvarets stasjon på Sørreisa i Troms hjulpet kommunen med en rekke prosjekter på dugnad.

Akkurat nå, med snøsmeltingen stort sett over med våren i anmarsj, er det høysesong for rydding i gater og i marka.

Leder for uteseksjonen i Sørreisa kommune, Arne Nordby, hadde håpet de vernepliktige ville hjelpe til også i år.

FRUSTRERT: Leder for uteseksjonen i Sørreisa, Arne Nordby. Foto: Privat
FRUSTRERT: Leder for uteseksjonen i Sørreisa, Arne Nordby. Foto: Privat Vis mer

- Jeg ringte og snakka med Forsvaret som med en gang sa de var mer enn villig til å rydde søppel langs fylkesveien på dugnad, sier Nordby til Dagbladet.

Dugnad

Oppdraget gikk ut på å plukke søppel i grøftene langs fylkesveien fra Skøelv til Sørreisa, skriver Folkebladet, som først omtalte saken.

Men på tross av dugnadsånden og lettelsen fra kommunen, ble det ikke så enkelt som de hadde trodd.

- De sjekka først Vegvesenets sider før de ringte opp. Det viste seg at de måtte ha et arbeidsvarslingskurs for å rydde søppel langs veiene, selv om det er på dugnad, forklarer Nordby.

- Det er ikke lett dette her. Byråkratene holder på å ta oss igjen. Det blir verre og verre å drive dugnad med slike regler, sier lederen av uteseksjonen i kommunen.

- Jævlig tungvint

Ifølge han har også flere barneskoleklasser fått avslag på å rydde langs veiene, av samme årsak.

- Forsvaret har jo gjort dette for oss i mange år, med noen unntak. De er veldig villig til å holde på, men får altså ikke lov.

Grunnleggende arbeidsvarslingskurs kan typisk gjøres på en dag, men vil likevel koste penger. I henhold til nåværende regler kreves det også at alle som utfører arbeid ved en fylkes- eller riksvei trenger kurset.

- Det er dypt byråkratisk. Det er snakk om et tretimerskurs for å plukke søppel. Det høres jævlig tungvint ut. Det er voksne folk som skulle stille med vester, sier han.

Heldigvis for kommunen er fortsatt Forsvaret lystne på å gjøre en innsats.

- Når de fikk høre at de ikke fikk gjøre det på veien, skal de rydde sentrum gratis for oss. Jeg skal møte 10-15 av dem på onsdag. Dette er jo unge folk i sin beste alder og helt ypperlig arbeidshjelp.

- Skal være trygge

Nordby forklarer at Vegvesenet har uttalt at entreprenører selv skal stå for rydding langs veien.

- Jeg håper dem tar det på ordet. Det er mange veier som må ryddes. Strekningen det var snakk om her, er på tre kilometer. Det er spennende om entreprenøren kommer til å gjøre det. Vi kan jo bare håpe, sier han.

Avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen sier søppelplukking langs fylkesveiene ligger inne i entreprenørenes kontrakter og at Statens vegvesen har et ansvar for at de som gjør jobben på vegne av dem skal være trygge.

- Jeg ser at det kan virke urimelig i forhold til de som vil plukke søppel, men hensikten er at de som utfører jobben skal være trygge Om det er privatpersoner som har lyst å plukke søppel så er det greit da det skjer på eget ansvar, men om vi engasjerer noen til å gjøre jobben så har vi et ansvar og de må derfor ha kurs, sier Thorsteinsen til Folkebladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media