Forsvaret visste at isen kunne svikte

Snøfall skapte svak is i området der stridsvognulykken skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Øvingsledelsen for «Cold Response 06» visste at det var farlige forhold i området der en stridsvogn av typen Leopard 2 gikk gjennom isen, melder avisa Fremover. To grenaderer fra Telemarksbataljonen mistet livet i ulykken.

I et møte 23. februar informerte brigader Tor Sæther sivile myndigheter og presse om forholdene i området.

I møtet kom det fram at i områder som var over 150 meter over havet var det svak is og lite frost i bakken. Myrvannet der dødsulykken skjedde lå på 185 meters høyde.

Grunnen til at isen var svakere på større høyder, var at snøfall hadde lagt et isolerende lag over tele i bakken.

Nå vil ikke Forsvaret gå ut med opplysningene fra dette møtet, men politiet i Hålogaland bekrefter opplysningene overfor Dagbladet.no.

- Opplysningene om været kom fram i et orienteringsmøte sammen med kommunene som var berørte av øvelsen, sier stabssjef i Midtre Hålogaland, Magne Hugo Nilsen.

Det er foreløpig uklart om belte- og stridsvogn-avdelingene var advart om værforholdene.

- Dette spørsmålet går rett inn i det undersøkelseskommisjonen skal skaffe rede på, sier kommandørkaptein Thom Knustad til Fremover.

GIKK GJENNOM ISEN: 
To norske soldater mistet livet da en Leopard-stridsvogn gikk gjennom isen i et tjern ved Herjangsfjellet, vest av Bjerkvik i Nordland torsdag kveld. Foto: Fredrik Ringe, Pressesenteret Cold Response / SCANPIX /
GIKK GJENNOM ISEN: To norske soldater mistet livet da en Leopard-stridsvogn gikk gjennom isen i et tjern ved Herjangsfjellet, vest av Bjerkvik i Nordland torsdag kveld. Foto: Fredrik Ringe, Pressesenteret Cold Response / SCANPIX / Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer