Coronaviruset

Forsvaret vurderer å dimittere vernepliktige

Forsvaret er opptatt av å følge råd og tiltak gitt av sentrale myndigheter og fagpersonell for å begrense coronasmitten. Å dimittere vernepliktige, er nå ett av mange tiltak som vurderes, får Dagbladet opplyst.

SESJON OG FOS MIDLERTIDIG AVLYST: Sesjon og Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) er midlertidig avlyst for å begrense coronasmitte.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SESJON OG FOS MIDLERTIDIG AVLYST: Sesjon og Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) er midlertidig avlyst for å begrense coronasmitte. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter kommandørkaptein og kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, Torill Herland, overfor Dagbladet.

- Sjøforsvaret jobber kontinuerlig med å håndtere og konsekvensutrede situasjonen både på kort og lang sikt. Førtidsdimittering er ett av mange tiltak som vurderes, skriver hun i en e-post.

Forsvaret har de siste dagene gitt ut informasjon til personell i Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret på sine nettsider. Der er sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, blant dem som har orientert sine soldater og ansatte om situasjonen:

- Sjøforsvaret har iverksatt og kommer til å iverksette betydelige tiltak for å redusere spredningen og samtidig sikre operativ kapasitet. Dette vil få betydelige konsekvenser for enkelte, men vi forventer at føringer vil bli overholdt, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med oberstløytnant og kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, Stine Barclay Baasland, som henviser til Forsvarets personell- og vernepliktssenter. Sjef Hæren, generalmajor Eirik J. Kristoffersen er imidlertid klar:

- Jeg har ikke en eneste vernepliktig å førtidsdimittere. Alle vernepliktige inne til førstegangstjeneste er viktige for Hærens operative evne. Spesielt nå som vi står midt oppe i en nasjonal krise, sier han til Dagbladet.

- Situasjonen er dynamisk

Vegard Finberg, oberstløytnant og sjef for Informasjonsseksjonen ved Forsvarets personell- og vernepliktssenter, sier følgende:

- Vi er opptatt av å følge råd og tiltak gitt av sentrale myndigheter og fagpersonell. Av denne grunn er vi nå i prosess for å se på kortsiktige og langsiktige tiltak, både av hensyn til personellet, men også Forsvarets operative evne. Tiltakene som blir utarbeidet må forankres i alle deler av Forsvaret og henge sammen, sier han til Dagbladet.

Forsvarets personell- og vernepliktssenter er i gang med å se på alternative handlemåter om situasjonen vedvarer, og vil komme tilbake med tiltak relatert til førstegangstjeneste, opptak og seleksjon samt andre relevante tiltak.

På spørsmål fra Dagbladet om vurderingen om å dimittere vernepliktige vil gjelde hele Forsvaret, svarer Finberg:

- Det vil være naturlig å vurdere muligheten, men det er viktig å påpeke at alternativet ikke er gjennomarbeidet. Forlengelse av førstegangstjeneste vil også være et naturlig tema å se på, uten at det vektlegges som et godt eller dårlig alternativ før gjennomarbeid.

Det er også viktig å påpeke at det ikke iverksettes tiltak på lang sikt som ansees unødvendige ved en stabilisert situasjon, forteller oberstløytnanten.

- Utgangspunktet er at så langt det lar seg gjøre, innenfor gitte rammer og begrensninger, vil vi søke å gjennomføre aktivitet, framfor å utsette, eventuelt kansellere. Situasjonen er dynamisk, og vi må jobbe med dynamiske løsninger, sier han.

Avlyser sesjon og opptak

Sesjon er inngangen til en karriere eller verneplikt i Forsvaret. Rundt halvparten av dem som møter, kommer videre til tjeneste eller utdanning. Nå er også all sesjon midlertidig stengt som følge av coronaviruset – i første omgang fram til påske.

DØDSFALLET: Erna Solberg om Coronaviruset. Video: Øystein Sæthre Vis mer

«Forsvaret gjør fortløpende vurderinger på når sesjon gjenopptas som normalt. Personell som er berørt blir fortløpende orientert», heter det på Forsvaret sine hjemmesider.

Også Forsvarets opptak og seleksjon (FOS), opptaket som selekterer kandidater til lagførerkurs og teknisk lederutdanning i Hæren, i perioden 21. mars til 1. april, kanselleres på grunn av Folkehelseinstituttets (FHI) anbefalinger vedrørende viruset:

«Dersom du er innkalt, skal du IKKE møte til opptaksprøver. Flybilletter bestilt gjennom Forsvaret, blir kansellert av Forsvaret.»

Disse tiltakene er i tråd med de drastiske tiltakene som er innført i Norge de siste dagene, for å få kontroll på den pågående coronaepidemien.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

- Forsvarets personell- og vernepliktssenter har truffet tiltak på kort sikt i forhold til sesjon og FOS, forklarer Finberg til Dagbladet.

Han forteller at konkrete tiltak og alternative måter for seleksjon i tilfelle vil bli truffet basert på en helhetlig og gjennomarbeidet plan som er koordinert og avstemt med relevante etater.

- Involverte parter (sesjonspliktige, personell til førstegangstjeneste, skolesøkere og liknende) vil bli informert via direkte elektronisk kontakt med den enkelte samt via oppdatert informasjon på våre nettsider, sier han.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer