Forsvarets båtsalg skaper mediestorm i Nigeria

Knyttes til det som kan bli det mest voldelige valget i landets demokratiske historie.

STORE OPPSLAG: Slik så forsidene ut i de største nigerianske nettavisene søndag. Salget av tidligere norske marinefartøy til krigsherren Tompolo i Nigeria overrasker stort.
STORE OPPSLAG: Slik så forsidene ut i de største nigerianske nettavisene søndag. Salget av tidligere norske marinefartøy til krigsherren Tompolo i Nigeria overrasker stort. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nyheten om at den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo har skaffet seg sju tidligere norske marinefartøy har slått ned som ei bombe blant Nigerias nyhetsmedier denne helgen.

Fredag skrev Dagbladet at det tidligere norske støttefartøyet KNM «Horten» har ankommet Lagos. Først da ble nigerianske medier oppmerksomme på båt-avsløringene som Dagbladet begynte i juni.

I helga har krigsherrens anskaffelser vært førstesidestoff i Afrikas mest folkerike land.

- Sjokkerende I de nigerianske avisene framstilles båtsalget som en stor skandale og et sjokkerende trekk. Tompolo blir av mange oppfattet som en farlig mann, som gjennom sikkerhetsselskapet Global West Vessel Specialist kontrollerer en av Vest-Afrikas største private marineflåter. Selskapet drifter blant annet landets kystvaktstyrke som driver piratjakt og pengeinnkreving på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA.

Flere påpeker at båtsalget skaper ytterligere usikkerhet i den allerede spente maktsituasjonen som rår i Nigerdeltaet, der Tompolo har sin maktbase. Samtidig knyttes handelen til presidentvalget i Nigeria, der landets sittende president Jonathan Goodluck, som er fra samme etniske folkegruppe, er helt avhengig av Tompolos støtte for å vinne en ny periode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer