Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarets båtsalg skaper mediestorm i Nigeria

Knyttes til det som kan bli det mest voldelige valget i landets demokratiske historie.

STORE OPPSLAG: Slik så forsidene ut i de største nigerianske nettavisene søndag. Salget av tidligere norske marinefartøy til krigsherren Tompolo i Nigeria overrasker stort.
STORE OPPSLAG: Slik så forsidene ut i de største nigerianske nettavisene søndag. Salget av tidligere norske marinefartøy til krigsherren Tompolo i Nigeria overrasker stort. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om at den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo har skaffet seg sju tidligere norske marinefartøy har slått ned som ei bombe blant Nigerias nyhetsmedier denne helgen.

Fredag skrev Dagbladet at det tidligere norske støttefartøyet KNM «Horten» har ankommet Lagos. Først da ble nigerianske medier oppmerksomme på båt-avsløringene som Dagbladet begynte i juni.

I helga har krigsherrens anskaffelser vært førstesidestoff i Afrikas mest folkerike land.

- Sjokkerende I de nigerianske avisene framstilles båtsalget som en stor skandale og et sjokkerende trekk. Tompolo blir av mange oppfattet som en farlig mann, som gjennom sikkerhetsselskapet Global West Vessel Specialist kontrollerer en av Vest-Afrikas største private marineflåter. Selskapet drifter blant annet landets kystvaktstyrke som driver piratjakt og pengeinnkreving på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA.

Flere påpeker at båtsalget skaper ytterligere usikkerhet i den allerede spente maktsituasjonen som rår i Nigerdeltaet, der Tompolo har sin maktbase. Samtidig knyttes handelen til presidentvalget i Nigeria, der landets sittende president Jonathan Goodluck, som er fra samme etniske folkegruppe, er helt avhengig av Tompolos støtte for å vinne en ny periode.

Bekymret «Hvis nyheten stemmer om raske Hauk-klasse missiltorpedobåter er blitt påsatt nye våpen, angivelig for å bekjempe pirater, så sitter Nigeria på ei kruttønne», advarer forskningsgruppen «The Warri Study Group» (WSG) i avisa Vanguard. Gruppen har røtter i en rivaliserende folkegruppe i Nigerdeltaet. De oppfordrer president Goodluck Jonathan til å kansellere kystvaktkontrakten med krigsherren Tompolo, og nekte ham skipene.

«Er dette krigsskip og våpenhandel som er ment å bekjempe pirater og kriminelle langs vår kyst, eller skal de brukes til å true andre stammer eller destabilisere situasjonen i nordøst?» spør gruppa.

SKAPER STORM: Fredag kunne Dagbladet avsløre at KNM «Horten» har ankommet Lagos i Nigeria, og trolig blir det sjuende norske marinefartøye krigsherren Tompolo har skaffet til sitt sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialist. Faksimile: Dagbladet 12. desember.
SKAPER STORM: Fredag kunne Dagbladet avsløre at KNM «Horten» har ankommet Lagos i Nigeria, og trolig blir det sjuende norske marinefartøye krigsherren Tompolo har skaffet til sitt sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialist. Faksimile: Dagbladet 12. desember. Vis mer

«Hvorfor solgte Norge krigsskip til nigeriansk eks-militant?», spør Nigerian Tell på oppslagsplass. «Et sjokkerende trekk av norske myndigheter», skriver Premium Times.

- En eksplosiv cocktail Seniorforsker Morten Bøås ved Nupi er ikke overrasket over at saken nå får store oppslag i Nigeria.

- Det var bare et spørsmål om tid. Med tanke på den spente valgkampen landet nå går inn i, kommer det ikke til å bli en mindre sak, sier Bøås.

14. februar er det valg i Nigeria. Dette ser ut til å bli svært jevnt - og delt mellom sør og nord.

- Det kan bli det mest voldelige valget i Nigerias demokratiske historie. President Goodluck Jonathan utfordres mer enn noen gang, og risikerer å miste alt. Samtidig øyner opposisjonen sjansen for at de faktisk kan vinne. Det kan bli veldig stygt, der partene vil mobilisere alt de kan - også i form av rå makt, sier Bøås.

At viktige myndighetsfunksjoner som kystvakten er outsourcet til presidentens allierte, kan få betydning hvis valget tapes, sier Bøås. Det vil gi Jonathan betydelig forhandlingsmakt. Samtidig utgjør krigsherren Tompolo en betydelig maktfaktor i det oljerike Nigerdeltaet uavhengig av valget.

FRYKTER VOLD: Seniorforsker Morten Bøås frykter at båtsalget vil bidra ytterligere til den spente situasjonen før valget i Nigeria i februar.
FRYKTER VOLD: Seniorforsker Morten Bøås frykter at båtsalget vil bidra ytterligere til den spente situasjonen før valget i Nigeria i februar. Vis mer

- Dette bekymrer flere grupper Nigeria både i nord og sør. Og i Nigerdeltaet har det gjort andre tidligere MEND-kommandanter misunnelige og bitre. Nyheten om de norske marinefartøyene han har fått kan bli en eksplosiv cocktail lokalt, sier Bøås.

Beryktet og fryktet Tompolo var en av Vest-Afrikas mest beryktede militante ledere. Før han fikk amnesti i 2009 var han kommandant i opprørsgeriljaen MEND, som står bak utallige blodige kapringer, kidnappinger, ran og sabotasjer mot vestlige oljeselskaper og offshoreindustrien i Nigerdeltaet.

Blant disse, kapringen av den norske oljeriggen Bulford Dolphin, og kidnappingen av nordmenn fra det norske forsyningsfartøyet «Northern Comrade».

Så seint som i midten av november skal hans militante organisasjon ha stått bak kidnappingen av 14 journalister i Nigerdeltaet. Samtidig skal han ha truet landets president Goodluck Jonathan med full krig mot en rivaliserende stamme og Nigerias nasjonale oljeselskap, Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC), fordi hans klan ikke får stort nok utbytte i et planlagt gigantisk oljeanlegg.

Kystvaktkontrakten med den nigerianske staten skal ha vokst til over to milliarder kroner, og har gjort Tompolo til en av Nigerias rikeste menn. Denne kontrakten er svært omstridt og kritisert i landet.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

VÆPNET: Dette er den tidligere norske missiltorpedobåten KNM «Terne» i dag. Sammen med fem søsterskip inngår den i Tompolos privatdrevne kystvaktflåte.
VÆPNET: Dette er den tidligere norske missiltorpedobåten KNM «Terne» i dag. Sammen med fem søsterskip inngår den i Tompolos privatdrevne kystvaktflåte. Vis mer

Les alle sakene om Nigeria-båtene