Forsvarets hovedkvarter til Jåttå

Forsvarets hovedkvarter skal legges til Jåttå i Stavanger. Det vedtok stortingsflertallet med 94 mot 69 stemmer natt til torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var hovedsakelig stemmene fra Arbeiderpartiet og Høyre som sikret at Jåttå gikk av med seieren. Hele Aps stortingsgruppe (64) stemte til fordel for Jåttå, som også regjeringen gikk inn for. Det samme gjorde Høyre (22), men partiets to representanter fra Troms og Nordland stemte brøt ut og stemte for Reitan.

Utbrytere

Det var utbrytere i flere partier. SV (8) stemte for Reitan, med unntak av representanten Saxi som stemte for Jåttå. Fremskrittspartiet (20) stemte som eneste parti samlet for Reitan, mens utbryterne fra Frp (4) som på Stortinget nå heter de Uavhengige, stemte for Jåttå.

Sentrumspartiene (38 til sammen) gikk inn for at Forsvarets hovedkvarter skulle legges til Reitan, men deres representanter fra Rogaland (4) stemte alle for Jåttå. Kystpartiets to representanter var uenige, Steinar Bastesen fra Nordland fra stemte for Reitan mens Inger Stolt-Nielsen stemte for Jåttå.

Regning uklar

Stortinget klarte ikke å bli enige om hvor stor rammeplanen for Forsvaret de neste fire årene skal være. Tre ulike forslag ble stemt over, men ingen av dem fikk flertall. Partiene har heller ikke inngått noen forpliktende avtale om å bevilge de nødvendige midlene. Dermed blir det opp til fremtidige storting å bevilge nok penger i de fremtidige behandlingene av statsbudsjetter.

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal ville sent onsdag kveld ikke kommentere saken. Han skal torsdag holde en pressekonferanse der han vil kommentere resultatet av Stortingets behandling av langtidsplanen for Forsvaret. Under stortingsdebatten onsdag sa Godal seg imidlertid lite glad for at det ikke ble flertall for noen økonomisk ramme for langtidsplanen.

Fraværet av et flertall gjorde at han bare måtte appellere til partienes fremtidige ansvarsfølelse.

Avstanden var ikke avskrekkende stor mellom de tre forslagene om ulike økonomiske rammer som Stortinget stemte over. Høyre ville ha en ramme for forsvarsutgiftene for 2002 - 2005 på 118 milliarder, sentrumspartiene ville ha en ramme på 116 milliarder mens Arbeiderpartiet ville sette rammen til 114 milliarder. Ingen av partiene var villige til å støtte andre forslag enn sitt eget.

NTB