Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarets kystperler

Forsvaret skal i løpet av de nærmeste åra kvitte seg med eiendommer til en verdi av rundt 20 milliarder kroner. Blant disse er Norges mest attraktive tomter langs kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De vil gå for betydelige millionbeløp dersom de selges på det frie marked. Enkelte av perlene har en slik beliggenhet at verdien, ifølge eiendomsmeklere, «er hinsides fatteevne».
  • Mesteparten av eiendomssalget vil først skje etter at Stortinget har avgjort den framtidige forsvarsstrukturen i Norge. Forsvarsdepartementet tar sikte på å legge fram en proposisjon om dette som kan behandles før neste sommer. Uavhengig av dette driver Forsvarets bygningstjeneste et løpende salg av eiendommer. I år skal eiendomsmasse til en verdi av 150 millioner kroner selges unna.
  • Nå advarer tidligere statsminister og fylkesmann Kåre Willoch regjering og storting mot å selge forsvarseiendommer til høystbydende. Dersom arealene har interesse som friluftsareal, bør de benyttes som dette og stilles til rådighet for folk flest, mener Willoch. Det gir vi vår fulle tilslutning til. Den pågående debatt om behovet for fri ferdsel i strandsonen har dokumentert at mesteparten av de attraktive strandarealene er på private hender. Særlig langs Oslofjorden har mange kommuner vært slepphendte med dispensasjoner, med den følge at fellesarealene skrumper inn. Ap-leder Thorbjørn Jagland og tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen gjorde i fjor allemannsretten til et hett valgkamptema.
  • Nå har Ap-regjeringen en enestående mulighet til å la handling følge ord ved å la staten beholde eiendommene og gi allmennheten tilgang til friluftsarealene. Det vil neppe skje uten sverdslag. Forsvaret er naturligvis opptatt av å få mest mulig penger for sine verdier. På den annen side vil folk flest ønske å få mest mulig verdi ut av de skattekroner de velvilligst har betalt til Forsvaret. Skal den verdien fordeles rettferdig, bør perlene kunne benyttes av flest mulig.