Forsvarets nye milliardbåt fikk motorhavari dagen etter dåpen

- Det er klart det er kjedelig, sier Forsvaret.

MOTORHAVARI: Forsvarets KNM «Storm» ble ønsket hell og lykke av gudmor og leder av Stortingets forsvarskomite Ine Marie Eriksen Søreide (H), men dagen etter dåpen stoppet den ene motoren. Foto: Forsvaret
MOTORHAVARI: Forsvarets KNM «Storm» ble ønsket hell og lykke av gudmor og leder av Stortingets forsvarskomite Ine Marie Eriksen Søreide (H), men dagen etter dåpen stoppet den ene motoren. Foto: ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg døper deg KNM «Storm». Måtte hell og lykke følge deg, sa gudmor og leder av Stortingets forsvarskomite Ine Marie Eriksen Søreide (H), da hun døpte det første fartøyet i Skjold-klassen i Mandal på torsdag.

Men hell og lykke fulgte ikke milliardskipet med opprinnelig toppfart på 60 knop. Den ene motoren havarerte rundt 60 nautiske mil vest for Mandal rundt klokka 09.30 dagen etter, og gjorde at ferden til Haakonsvern i Bergen måtte avbrytes.

Turen tilbake til Mandal tok rundt fem timer, istedetfor den ene timen den ellers ville brukt med begge motorer i drift.

- Det stemmer at det var et problem med den ene motoren som gjorde at vi måtte returnere til Mandal. Verfet vil nå undersøke nøye hva som var problemet, men det var ingen dramatikk og ikke noe farlig, sier kommandørkaptein Per Rostad i Sjøforsvaret til Dagbladet.

- Men det er klart det er kjedelig når slikt skjer dagen etter dåpen, men dette er et helt nytt konsept og er helt i front når det gjelder den teknologiske utviklingen. Det er ingen andre krigsskip som er så gode på motorkraft, så dette er nok snakk om barnesykdommer, mener Rostad.

Den opprinnelige prislappen for fartøyet som er verdens raskeste krigsskip er på 4,6 milliarder kroner, men den skal ha blitt betydelig overskredet. I tillegg har tidsplanen for leveransen sprukket med flere år.

- Jeg tror ikke det er snakk om omfattende skader, men vi vil vite hvorfor det skjedde. Det kan ta noe tid, sier Rostad.

KNM Storm er blant i alt seks missiltorpedobåter i Skjold-klassen som kjøpes inn av Forsvaret. Båtene er bygget av et konsortium bestående av Umoe Mandal, Kongsberg-Gruppen og franske Aramis, og ferdigstilles i Mandal.

MILLIARDBÅT: KNM «Storm» startet fredag ferden fra Mandal til Bergen. Men bare etter en time ble det problemer med den ene motoren. Det gjorde at milliardbåten måtte snu. Returen brukte den rundt fem timer på. Foto: Forsvaret
MILLIARDBÅT: KNM «Storm» startet fredag ferden fra Mandal til Bergen. Men bare etter en time ble det problemer med den ene motoren. Det gjorde at milliardbåten måtte snu. Returen brukte den rundt fem timer på. Foto: Forsvaret Vis mer

- Det var et veldig uheldig tidspunkt, og det er for tidlig å konstatere hva som har skjedd. Det skal være snakk om et akslingsbrudd, men det hele undersøkes nå, sier direktør i Umoe Mandal, Peter Klemsdal, til Dagbladet.

Ifølge han var dette var en tilfeldig hendelse som ikke kan settes i sammenheng med tidligere forsinkelser.

- Det har ingenting med det å gjøre. Før var det systematiske feil med turbinene, men nå er det en tilfeldig hendelse. At det forekommer tekniske feil med marinens båter har alltid skjedd, sier Klemsdal.

Han avviser at skadene er omfattende eller dyre.

- Vi har en reservedel liggende, og det vil ta et antall uker å reparere disse. Det skjedde utvilsomt på ei ubeleilig tidspunkt, men den skulle ligge stille i Bergen likevel, så det skal ikke forstyrre noen operasjoner.

Ine Marie Eriksen Søreide er i New York og var mandag morgen utilgjengelig for kommentar.

Forøvrig takket hun nei til gudmorgave, ifølge seg selv «helt uavhengig av gavebråket» den siste tiden. Verftet hadde tenkt at hun skulle få et armsmykke til om lag 10 000 kroner for jobben, skriver Aftenposten.

- I stedet ønsker jeg at redningsselskapet skal få pengene. Særlig her i Mandal har dere virkelig fått sett verdien av å ha en redningsskøyte, sa Søreide til avisa og viste til drukningsulykken for bare kort tid siden.

GUDMOR: Milliardbåtens gudmor, leder av Stortingets forsvarskomite Ine Marie Eriksen Søreide (H), ønsket båten hell og lykke. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
GUDMOR: Milliardbåtens gudmor, leder av Stortingets forsvarskomite Ine Marie Eriksen Søreide (H), ønsket båten hell og lykke. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer