Forsvarets ombudsmann fikk bot for korrupsjon

Økokrim har bøtelagt Ombudsmannen for Forsvaret, Kjell Arne Bratli, med 75.000 kroner for medvirkning til korrupsjon i forbindelse med Siemens-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ombudsmannens advokat, Bjørn Stordrange, sier klienten ikke erkjenner noen form for straffskyld, men at han av mange grunner, blant annet de helsemessige, ser seg tjent med å vedta forelegget for å få saken ut av verden.

- Han regner da ikke med at saken skal få andre konsekvenser for ham, sier Stordrange.

Statsadvokat Trond Eirik Schea sier til NTB at saken vil være avsluttet fra Økokrims side dersom han vedtar forelegget.

Schea sier Økokrim fulgte vanlig praksis med ikke å oppgi navn på de personer som fikk forelegget da meldingen ble sendt ut tirsdag, men etter at NRK navnga ombudsmannen bekrefter førstestatsadvokaten at opplysningen er korrekt.

Han understreker at Bratli er bøtelagt for medvirkning, men har likevel fått samme bot som de to andre tidligere ansatte i Siemens. Siemens fikk samtidig en foretaksstraff på 2 millioner kroner.
Stortinget avgjør
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier hun ble orientert om Økokrims avgjørelse mandag kveld. Hun mener avgjørelsen viser alvoret i hele denne saken, men understreker at Ombudsmannen for Forsvaret er et tilsynsorgan for Stortinget.

- Det er derfor opp til Stortinget og ikke regjeringen om dette forelegget skal få noen konsekvenser utover selve forelegget, sier forsvarsministeren.

NRK har vært i kontakt med Stortingets president, Thorbjørn Jagland, som karakteriserer situasjonen som beklagelig.

- Om boten skal få noen ytterligere konsekvenser er det opp til Stortinget i plenum å avgjøre, sier Jagland.

Før han tiltrådte som ombudsmann var Bratli rådgiver for Stortingets presidentskap.


Gammel sak
Korrupsjonssaken Økokrim har avgjort henger sammen med en golftur til Alicante i Spania for fire-fem år siden.

Saken har vært fremme flere ganger, blant annet i forbindelse med rettssakene mot kontreadmiral Karlsvik tidligere i år.

Forholdene Bratli nå er blitt bøtelagt for skjedde før han ble valgt til Ombudsmann for Forsvaret i juli 2006.

Som ombudsmann leder han ombudsmannsnemnda i Stortinget. Hovedoppgaven er å ivareta interessene til militært personell, men han skal også medvirke til effektivisering av Forsvaret.
(NTB)