Forsvarets operative hovedkvarter legges til Jåttå

Et flertall i forsvarskomiteen på Stortinget går inn for å legge Forsvarets fellesoperative hovedkvarter til Jåttå i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter to stortingsrepresentanter overfor NRK. Striden har stått mellom Jåttå og Reitan i Bodø som militært hovedkvarter.

Forsvarskomiteen forhandlet til klokka tre natt til lørdag. Komiteen kommer til å avgi sin innstilling lørdag ettermiddag, og før det vil komiteens leder, Hans J. Røsjorde (Frp), ikke si noe om hva som er vedtatt.

Det er Arbeiderpartiet og Høyre som danner flertallet for dette i komiteen. Stortinget behandler saken onsdag og også der vil det være et knapt flertall for å legge hovedkvarteret til Jåttå i Stavanger, ifølge NRK.

Fremskrittspartiet og sentrumspartiene gikk inn for Reitan.

Storslalåm

Arbeiderpartiet får ellers flertall i komiteen ved å samle støtte fra ulike partier og partikonstellasjoner for de enkelte punktene i regjeringens forslag til omorganiseringen.

- Dette er en form for storslalåmkjøring, sa et av komitémedlemmene til NTB ved 22-tiden fredag kveld. Et annet medlem sa at det ble «kjøpt og solgt» til siste stund for å komme fram til flertall på de enkelte punktene.

For så få flertall, har Arbeiderpartiet strukket seg på flere punkter og kommet de andre partiene i møte. Det gjelder blant størrelsen på Heimevernet, det gjelder at Hæren skal ha mer enn de to brigadene som regjeringen har foreslått, og det gjelder bygging av nye missiltorpedobåter - noe regjeringen i utgangspunktet ikke ønsket.

Øker rammen

Ap har også beveget seg til å godta en økning i den årlige rammen for bevilgninger til Forsvaret fra 28 til 28,5 milliarder kroner i en fireårsperiode for å møte Stortingets krav om økt satsing på Forsvaret.

Ingen av komitémedlemmene som NTB var i kontakt med fredag kveld, ville kommentere de enkelte punktene. Men på spørsmål hvilke partier Ap er blitt mest enig med, svarte Grethe Fossli (Ap) kort at partiet nok er mest enig med Høyre og Fremskrittspartiet når det gjelder lokalisering.

NTB