Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarets terrorforskere har fått munnkurv i Syria-saken

Får ikke uttale seg etter at nordmann (22) ble terrorsiktet.

POSERER: Terrorister fra al-Qaida gruppa ISIL poserer her på et bilde tatt 8. februar. Foto: REUTERS
POSERER: Terrorister fra al-Qaida gruppa ISIL poserer her på et bilde tatt 8. februar. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kunne i går avsløre at en 22 år gamle norske statsborger av pakistansk opprinnelse er siktet for terrorhandlinger begått i Syria

PST knytter 22-åringen til Jabat al Nusra og/eller Islamsk stat i Irak og Levant (ISIL), to organisasjoner som begge står på FNs liste over terrororganisasjoner. 

Noen av landets fremste forskere og eksperter på terrororganisasjoner som dette, og internasjonal terrorisme generelt, er tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt. Men de får i dag ikke lov til å uttale seg om organisasjonene.

- Vi har besluttet at FFI ikke uttaler seg om denne saken i dag, fordi vi ikke ønsker å kommentere pågående rettsprosesser. Vår erfaring er at mediene ofte ikke er i stand til å holde tunga rett i munnen og ikke klarer å bruke generell bakgrunnskunnskap uten å knytte det til en sak vi ikke kan kommentere, sier Anne-Lise Hammer, kommunikasjonssjef i Forsvarets forvarsinstitutt.

FFI har ifølge Hammer en generell policy om at de ikke kommenterer pågående rettsprosesser.

- Våre terrorismeforskere ofte blir innkalt som vitner i slike saker, sier Hammer.

Ifølge Dagbladets opplysninger kan det nå være så mange som 70 nordmenn i Syria. Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet, advarer mot å dra dit.
 
- Det er all grunn til å advarer folk mot å dra til dit. Syria trenger ikke krigere, de trenger humanitær hjelp, sa Ghozlan til Dagbladet i går.

Hele Norges coronakart