Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarlig behandling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medhaug-saken ser ikke ut til å roe seg, verken på advokatkontorene, i Kristelig Folkeparti eller i mediene. Den vanskelige og kompliserte blandingen av det helt private og personlige med det juridiske og politiske er som skapt for spekulasjon, skjulte agendaer og misforståelser. Likevel er det grunn til å tro at sakens alvorlige menneskelige sider fører til at mange føler en slags avmakt: Hva skal vi egentlig mene eller tro? Nettopp i slike saker kan det være avgjørende med en formell tilnærmingsmåte. Mens partiledelsen tidligere har opptrådt svært uryddig, og bidratt til at saken kom skjevt ut, synes den nå å styre mer viljefast og bestemt etter den politiske faktors både skrevne og uskrevne regler.

Derfor var det klokt å overlate saken til fylkespartiet, og det var helt riktig av dette å nekte Jan Birger Medhaugs advokat å framlegge saken på fylkesstyremøtet i morgen. Nå skriver riktignok advokat Bjørn O. Vikse i Aftenposten at motparten fikk formidlet sine synspunkter gjennom Kristelig Folkepartis generalsekretær på et møte i juni og at styret som sådant ikke har hørt Medhaugs versjon, men vi kan vanskelig se at det gir grunnlag for å invitere den ene partens advokat til styremøtet. Det vil nettopp være å blande kortene. Vi går ut fra at styrets ledelse forbereder sakene, og innhenter all nødvendig informasjon før behandlingen - slik det gjøres i alle styrer enten det er i partier, bedrifter eller organisasjoner.

Fylkesstyret til Kristelig Folkeparti har svært dårlig tid i spørsmålet om å velge en fylkesordførerkandidat. Det er snakk om et politisk verv, ikke en ordinær stilling i arbeidslivet. Statsadvokaten eller politiet i Rogaland kan ikke la seg presse av politiske tidshensyn i ankesakene. De må få en forsvarlig juridisk behandling. Fylkesstyret kan selvsagt vente med å bestemme seg, men det skal ikke mye politisk innsikt til for å forstå at tida praktisk talt er ute når det gjelder å ha en fylkesordførerkandidat klar. Utenfra og politisk sett taler det neppe til Medhaugs fordel som kandidat.