Forsvarsadvokater varsler «streik» i august

Salærsatsene henger etter.

AKSJONSVILLIG: Advokat Ellen Holager Andenæs. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AKSJONSVILLIG: Advokat Ellen Holager Andenæs. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I protest mot at de offentlige salærsatsene henger etter lønnsutviklingen for øvrig, vil en rekke advokater la være å stille til fengslingsmøter i en uke i august.

Det er advokatforeningen som står bak aksjonen, som i utgangspunktet skal gjennomføres i Oslo og Bergen, skriver Advokatbladet.

- Det er vanskelig å tenke seg at folk skal synes synd på advokater, men det er helt nødvendig med aksjon for å rette opp det grove misforholdet i salærsatsen i forhold til lønnsutviklingen, sier Ellen Holager Andenæs. Den aksjonsvillige advokaten jobber nesten bare for offentlig salær.

Advokatene ønsker seg 80 kroner mer i timen, slik at salærsatsen bikker en tusenlapp og havner på 1050 kroner per time. Ifølge foreningen skulle den vært på hele 1.220 kroner dersom den skulle holdt tritt med den generelle lønnsutviklingen.

Aksjonen gjennomføres i en uke fra mandag 24. august. I Oslo stiller over 80 forsvarsadvokater seg bak markeringen. Oslo tingrett vurderer om det er forsvarlig å gjennomføre fengslingsmøter uten forsvarer til stede.

- Slik vi ser det, åpner loven for å gjennomføre fengslingsmøter hvis det ikke er mulig å fremskaffe forsvarer, sier sorenskriver Geir Engebretsen til bladet og viser til en formulering i straffeprosessloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.