- Forsvarsbistand til politiet er brudd på Grunnloven

Bistand til politiet i terrorsaker er høyst sannsynlig Grunnlovsstridig.

IKKE MAKT:  Forsvaret ikke har hjemmel for å bruke makt mot norske innbyggere, konkluderte Heimevernets jurister i 2007. Bildet viser Forsvaret og politiet på øvelse Gemini i Helgeland politidistrikt. Øvelsen var den første store antiterrorøvelsen etter terrorangrepet på Norge den 22. juli i fjor. Målet med øvelsen er å øve tettere samhandling mellom enheter og spesialstyrker fra Forsvaret og politiet. Spesialstyrkene fra Forsvarets spesialkommando (FSK) deltok på øvelsen. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix
IKKE MAKT: Forsvaret ikke har hjemmel for å bruke makt mot norske innbyggere, konkluderte Heimevernets jurister i 2007. Bildet viser Forsvaret og politiet på øvelse Gemini i Helgeland politidistrikt. Øvelsen var den første store antiterrorøvelsen etter terrorangrepet på Norge den 22. juli i fjor. Målet med øvelsen er å øve tettere samhandling mellom enheter og spesialstyrker fra Forsvaret og politiet. Spesialstyrkene fra Forsvarets spesialkommando (FSK) deltok på øvelsen. Foto: Simon Solheim / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det mener en rekke jurister som hevder at regjeringen tolker loven feil. I et hemmeligstemplet notat konkluderte Heimevernets jurister allerede i 2007 med at Forsvaret ikke har hjemmel for å bruke makt mot norske innbyggere, skriver Bergens Tidende.

I notatet reiser Heimevernets jurister sterk tvil om Forsvarets bistand til politiet for å motvirke og bekjempe terrorisme er i samsvar med Grunnloven.

Tre år etter forlangte Forsvarsdepartementet at hele notatet skulle trekkes tilbake. Notatet er, slik departementet ser det, åpenbart i strid med regjeringens tolkning av Grunnlovens paragraf 99. Innholdet i notatet er først blitt offentlig kjent nå gjennom en masteroppgave i rettsvitenskap om bruk av militærmakt mot norske innbyggere.

Forsker Ragnar L. Auglend ved Det juridiske fakultet i Bergen støtter Heimevernets jurister i at bistanden, slik den i dag er utformet gjennom instruks, er grunnlovsstridig:

- Hvis man legger til grunn at Grunnloven forutsetter lovregulering for å stille militære ressurser til disposisjon i en terrorsituasjon, blir det konklusjonen, sier Auglend som var medlem av Gjørv-kommisjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer