Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvarsdepartementet ble forsvarsløst på Twitter

Kampflydebatt skutt ned av «virus-mitraljøse».

DEBATTEN SPORET AV: Forsvarsdepartementet var midt i en debatt om kampfly på Twitter, da kontoen ble overtatt av ei «virus-mitraljøse». Illustrasjonsfoto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
DEBATTEN SPORET AV: Forsvarsdepartementet var midt i en debatt om kampfly på Twitter, da kontoen ble overtatt av ei «virus-mitraljøse». Illustrasjonsfoto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vet ikke hva som skjedde. Vi diskuterte kampfly på Twitter, så plutselig begynte Forsvarsdepartementets konto å spy ut virusmeldinger, sier underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.

I 10-tida i dag var det ikke mye forståelig å lese ut av Forsvarsdepartementets twitterkonto.

Rask på avtrekkeren Det manglet ikke oppdateringer på kontoen. De kom ustanselig, men med et lite begripelig budskap. Hver melding ble fulgt av ei lenke. Denne lenka er det å håpe at Forsvarsdepartementets 7200 følgere på Twitter unnlot å åpne.

- En person med tilgang til kontoen i departementet har nok trykket på ei lenke, hvor man blir sendt til ei side som ber deg logge inn på nytt. Her har nok noen vært litt kjappe - og blitt forsvarsløs, sier Magnus Brøyn til Dagbladet.

Byrålederen i Coxit oppdaget fadesen og varslet umiddelbart Forsvarsdepartementet.

- Dette viser med presisjon hvor viktig det er å være kritisk og årvåken før man trykker på noe, sier Brøyn.

Falsk kopi Det konkrete viruset rammer ofte dem som lar seg lure til å logge på ei side som ser til forveksling lik ut som Twitter-siden. Den falske nettsida sender brukernavn og passord direkte til kjeltringene. Slik kan man ta over for eksempel departementets twitterkonto.

Din side har laget en guide til hvordan du unngår og hvordan du fjerner «Twitter-viruset».

Twitter er godt kjent med misbruk av brukernes kontoer, og har derfor lagt ut tips om hvordan man kan stanse det.

- Litt dumt Ifølge Salbuvik i Forsvarsdepartementet har ansatte i det siste vært aktive på Twitter i forbindelse med en debatt om norske kampfly.

- Jeg vet ikke hva som skjedde eller hvordan vi fikk dette viruset. Men det kan ha startet med ei lenke vi fikk fra Ukraina, sier hun.

Hun ønsker ikke å utdype Ukraina-kobleingen, men opplyser til Dagbladet at departementet hadde et liknende uhell rett før jul 2013.

- Det er jo litt dumt at det da skjer igjen, sier hun.

Nytt passord Forsvarsdepartementet har nå byttet passord på kontoen og fjernet alle virus-meldingene.

I 11.30-tida ble twitterkontoen oppdatert med følgende melding:

VARSLET: Magnus Brøyn tipset departementet om at et virus hadde tatt kontroll over kontoen. Bilde: Skjermdump/Twitter
VARSLET: Magnus Brøyn tipset departementet om at et virus hadde tatt kontroll over kontoen. Bilde: Skjermdump/Twitter Vis mer

«Viruset gikk iallefall ikke ut over beredskapen til #forsvaret - selv om vår konto her tweetet mye rart.»

Dagbladet har tidligere avdekket hvordan sensitiv informasjon om landets nye kamflybase lå åpent og usikret på nett.

Rammer mange Men det er ikke bare Forsvarsdepartementet som går på en smell.

I serien «Null CTRL» avdekker Dagbladets reportere hvordan sviktende datasikkerhet rammer oss hjemme, på jobb og i det offentlige rom. Dagbladet har overlevert 2500 potensielt kritiske IP-adresser til NSM, eiere og leverandører.

Er du utsatt? Ta testen her.

Les også:
Så sårbar er du
Så galt kan det gå
Her ligger dokumenter åpent på nett
Serien «Null CTRL»
 

VIRUS-KUPPET: Her er en bit av informasjonen som ble sendt fra Forsvarsdepartementets twitterkonto. Alle følles av ei lenke man skal være forsiktig med. Bilde: Skjermdump/Twitter
VIRUS-KUPPET: Her er en bit av informasjonen som ble sendt fra Forsvarsdepartementets twitterkonto. Alle følles av ei lenke man skal være forsiktig med. Bilde: Skjermdump/Twitter Vis mer
Hele Norges coronakart