Forsvarsdepartementet fryktet lekkasjer i Janne Kristiansen-saken

Derfor valgte Spesialenheten å henlegge saken.

BLE ETTERFORSKET: Saken mot Janne Kristiansen er nå henlagt på bevisets stilling. Foto: REUTERS/Heiko Junge/Scanpix
BLE ETTERFORSKET: Saken mot Janne Kristiansen er nå henlagt på bevisets stilling. Foto: REUTERS/Heiko Junge/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet fryktet at hemmelig informasjon ville lekke ut dersom forsvarsansatte skulle vitne mot tidligere PST-sjef Janne Kristiansen. Derfor valgte Spesialenheten å henlegge saken.

Fredag i forrige uke ble det kjent at Kristiansen ikke risikerer straff for å ha gått langt i å røpe at E-tjenesten er representert i Pakistan.

Men en viktig grunn til at Spesialenheten for politisaker valgte å henlegge saken mot Kristiansen, var at Forsvarsdepartementet ikke ville frita vitner med kjennskap til E-tjenestens operasjoner fra taushetsplikten, skriver Aftenposten.

Det var departementsråd Erik Lund-Isaksen som tok beslutningen.

- Jeg er helt enig i vurderingen fra departementsråden, men det er hans beslutning. Den er basert på en generell politikk om at dersom det skulle bli et premiss i en eventuell straffesak om en opplysning er riktig eller gal, så bidrar man ytterligere til et mulig sikkerhetsbrudd, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Han sier man ikke er sikker på om det finnes mekanismer for å ivareta disse interessene i en straffesak. Dermed blir det umulig for ansatte med tilstrekkelig høy gradering å vitne uten å risikere at informasjonen kommer ut i offentligheten.

(NTB)

ENIG I AVGJØRELSEN: Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
ENIG I AVGJØRELSEN: Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer