Forsvarseksperter: Norsk F-16-innsats kan bli aktuelt

Både norske jagerfly og norske spesialstyrker kan bli satt inn i kampen mot IS, tror forsvarseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen sa i Brussel mandag at landet vurderer å delta i luftkrigen i Syria.

- Også Norge kan ha kapasitet til å delta med F-16 jagerfly i en slik koalisjon. Det norske piloter gjorde under bombingen i Libya viste at de er helt på høyde med andre vestlige land vi gjerne sammenligner oss med, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole til Bergens Tidende.

Ikke på plass Forsker Ståle Ulriksen ved NUPI, som også er tilknyttet Sjøkrigsskolen, mener også at norsk F16- innsats kan bli aktuelt.

- Samtidig gjør den økte russiske militære aktiviteten i nordområdene at mye av flykapasiteten blir brukt der. De nye norske jagerflyene er jo ennå ikke på plass, sier Ulriksen.

- Kan sende spesialsoldater Han tror det mest nærliggende er å sette inn norske spesialstyrker, enten fra Forsvarets spesialkommando (FSK) eller Marinejegerkommandoen på Haakonsvern.

- De vil være fullt i stand til å delta i en internasjonal bakkestyrke i Syria eller Irak, sier Ulriksen.

Både han og kommandørkaptein Gundersen tror det vil komme en styrket militær innsats mot IS. En invasjon av typen som kom i Irak og Afghanistan, venter de seg likevel ikke. Ulriksen tror Vesten må inn med styrker på bakken, i et begrenset omfang.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram