NATO og Russland

Forsvarsforsker:- Vi er på vei inn i en ny kald krig

Hvordan skal NATO svare på Russlands aggresjon mot Ukraina, hybridkrigføring og cyberangrep på NATO-land? Spørsmålet splitter alliansen, ifølge Tormod Heier ved Forsvarets Høgskole.

SPENT: Russiske jagerfly over bruen som forbinder Russland med Krim. Søndag kveld ble tre ukrainske marinefartøyer angrepet ved Kertsjstredet og hindret i å gå inn Azov-sjøen. Foto: Pavel Rebro/Reuters.
SPENT: Russiske jagerfly over bruen som forbinder Russland med Krim. Søndag kveld ble tre ukrainske marinefartøyer angrepet ved Kertsjstredet og hindret i å gå inn Azov-sjøen. Foto: Pavel Rebro/Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tror utenriksministermøtet til uka vil vise at det er sterke spenninger i NATO, mellom de landene som vil ha en fast linje mot Russland, og andre som ønsker en mer balansert tilnærming, sier forsker ved Forsvarets Høgskole, Tormod Heier, til Dagbladet.

I den første gruppen land er USA, Norge, de baltiske landene og Polen. I den andre gruppen Tyskland, Frankrike og andre land i den sørlige delen av Europa som ikke ser på Russland som en umiddelbar trussel.

Økt rivalisering

- Det er tegn som tyder på at USA ønsker å bruke NATO for ytterligere eskalering av rivaliseringen mellom USA og Russland, sier Heier.

Han sier forholdet mellom NATO og Russland preges av en kamp om de internasjonale spillereglene.

- Russland vil opprettholde en innflytelsessfære rundt sine grenser. De er redde for at NATOs infrastruktur skal komme for nær den russiske grensa. NATO-landene på sin side ønsker ikke å vende tilbake til et delt Europa. NATO vil at landene selv skal bestemme hvor de hører hjemme. Et land som Ukraina blir stående i et krysspress mellom russiske og amerikanske sikkerhetsinteresser, sier Heier.

SPLITT OG HERSK: Forsvarsforsker Tormod Heier sier Russland gjennom cyberangrep og hybrid krigføring prøver å splitte NATO-landene. Foto: Foto: Forsvaret
SPLITT OG HERSK: Forsvarsforsker Tormod Heier sier Russland gjennom cyberangrep og hybrid krigføring prøver å splitte NATO-landene. Foto: Foto: Forsvaret Vis mer

Han mener både USA og Russland bidrar til økt spenning, og at man er på vei inn i en ny kald krig.

Ny kald krig?

- I motsetning til i den kalde krigen er det ingen ideologisk motsetning etter kommunismens fall. Det er større grad av økonomisk avhengighet mellom vesten og Russland, og Russland er mye svakere militært enn Sovjetunionen var i forhold til USA og NATO. Derfor snakker man nå ikke om en kald krig. Men det er jo et våpenkappløp, opprustning og økt spenning.

Rivaliseringen mellom USA og Russland tar nye former. Siden Russland er militært underlegent, bruker de ulike former for påvirkning og forstyrring av samfunnskritisk infrastruktur, som skaper usikkerhet i NATO-landenes sivilsamfunn. De påvirker beslutningsprosesser og prøver å sette NATO-landene opp mot hverandre. Cyber-angrep er ett av de fremste angrepsvåpnene, som det er vanskelig å svare på. Dette bekymrer Norge og de andre NATO-landene, sier Heier.

- Hva kan NATO svare med?

- De kan for eksempel øke hjelpen til Ukraina og Georgia, og ytterligere øke tilstedeværelsen i Polen og de baltiske landene. NATO kan også søke å knytte Sverige og Finland tettere til alliansen, slik at man får sterkere amerikansk tilstedeværelse nært den russiske grensa, sier Heier.

Problemet med denne sikkerhetstenkningen, ifølge Heier, er at man paradoksalt nok svekker sikkerheten til Russlands naboland.

- Landene som grenser til Russland, vil aldri få sikkerhet uten at Russland får sikkerhet. Hvis NATO ruster opp i smålandene som grenser til Russland, slik at Russland opplever sin sikkerhet svekket, kan det slå tilbake på NATO-landene selv, sier Heier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer