NATO og Russland

Forsvarsforsker:- Vi er på vei inn i en ny kald krig

Hvordan skal NATO svare på Russlands aggresjon mot Ukraina, hybridkrigføring og cyberangrep på NATO-land? Spørsmålet splitter alliansen, ifølge Tormod Heier ved Forsvarets Høgskole.

SPENT: Russiske jagerfly over bruen som forbinder Russland med Krim. Søndag kveld ble tre ukrainske marinefartøyer angrepet ved Kertsjstredet og hindret i å gå inn Azov-sjøen. Foto: Pavel Rebro/Reuters.
SPENT: Russiske jagerfly over bruen som forbinder Russland med Krim. Søndag kveld ble tre ukrainske marinefartøyer angrepet ved Kertsjstredet og hindret i å gå inn Azov-sjøen. Foto: Pavel Rebro/Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tror utenriksministermøtet til uka vil vise at det er sterke spenninger i NATO, mellom de landene som vil ha en fast linje mot Russland, og andre som ønsker en mer balansert tilnærming, sier forsker ved Forsvarets Høgskole, Tormod Heier, til Dagbladet.

I den første gruppen land er USA, Norge, de baltiske landene og Polen. I den andre gruppen Tyskland, Frankrike og andre land i den sørlige delen av Europa som ikke ser på Russland som en umiddelbar trussel.

Økt rivalisering

- Det er tegn som tyder på at USA ønsker å bruke NATO for ytterligere eskalering av rivaliseringen mellom USA og Russland, sier Heier.

Han sier forholdet mellom NATO og Russland preges av en kamp om de internasjonale spillereglene.

- Russland vil opprettholde en innflytelsessfære rundt sine grenser. De er redde for at NATOs infrastruktur skal komme for nær den russiske grensa. NATO-landene på sin side ønsker ikke å vende tilbake til et delt Europa. NATO vil at landene selv skal bestemme hvor de hører hjemme. Et land som Ukraina blir stående i et krysspress mellom russiske og amerikanske sikkerhetsinteresser, sier Heier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer