Forsvarsinnstilling avgitt på overtid

Flere dager på overtid avga forsvarskomiteen i kveld sin innstilling om den fremtidige organiseringen av Forsvaret. Komiteen er ikke blitt enig om den økonomiske rammen i fireårsperioden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har forbedret strukturen i Forsvaret, og fått et opplegg som er en god del bedre enn regjeringen hadde foreslått. Men det økonomiske fundamentet er for dårlig, sier komitéleder og saksordfører Hans J. Røsjorde (Frp) til NTB etter tidenes maraton for å bli ferdig med innstillingen.

Han mener de andre partiene har vedtatt tiltak uten en realistisk finansiering, slik at Forsvaret ikke har nok midler til å nå de politiske målene.

Arbeiderpartiet har beveget seg fra en årlig ramme på 28 milliarder til 28,675 milliarder. Sentrumspartienes ramme er på om lag 29 milliarder, men den inkluderer flere tiltak enn Ap går inn for, blant annet en brigade i Trøndelag. Høyre og Fremskrittspartiet vil ha en ramme på 30,1 milliarder, der utenlandsoperasjoner skal bevilges utenom.

Forlik

Det er dermed stor avstand mellom partiene i synet på hva som trengs for å finansiere det nye Forsvaret.

- Det kan være mulig å danne et økonomisk forlik mellom partiene etter stortingsbehandlingen hvis man ønsker å binde partiene i fireårsperioden. Men vi kan neppe binde oss til et lokk på forsvarsbevilgningen, sier Hans J. Røsjorde.

Det er spesielt knyttet usikkerhet til finansiering av brigaden i Trøndelag. Det er opposisjonen som danner flertall for dette, men de sier ikke hva slags brigade dette skal være i framtiden og hvor store investeringer som trengs.

Skuffet

KrFs parlamentariske leder Kjell Magne Bondevik har uttrykt skuffelse over at det ikke ble inngått et bredt politisk forlik mellom partiene om Forsvarets framtidige organisering.

- Det hadde landets interesse vært tjent med, sa Bondevik til NTB lørdag.

Hans J. Røsjorde mener Bondevik selv kunne bidratt mer til dette:

- Sentrumspartiene kunne gjort dette på en bedre måte hvis de hadde villet anstrenge seg, for eksempel kunne Bondevik strukket seg til å finansiere utenlandsoperasjoner utenom rammen, sier han.

Nederlag

Hans J. Røsjorde er skuffet over at de andre partiene ikke ville vedta en plan for anskaffelse av nye kampfly og transportfly over en 20-årsperiode. Høyre og Frp står alene om et forslag om å anskaffe slike fly, og betale dem utenom den ordinære budsjettrammen. Flertallet vil bare forplikte seg til å forberede anskaffelsen av jagerfly og transportfly.

Regjeringen lider nederlag på forslaget om å innlemme Forsvarssjefen i forsvarsministerens stab. Forsvarssjefen beholder sin uavhengighet, men staben skal samlokaliseres med Forsvarsdepartementet og antall ansatte reduseres. Stortingsflertallet slutter seg imidlertid til forslaget om å legge ned Forsvarets overkommando.

(NTB)